Π. Λιγομενίδης "Η επιστημονική έρευνα κρατάει τον καθρέφτη που βλέπει ο άνθρωπος το έργο του Θεού" !

 Η Ακαδημία Αθηνών αποχαιρέτησε το έτος 2009 βραβεύοντας προσωπικότητες των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και καθημερινούς ήρωες, που απέδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους συνανθρώπους τους και για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα.
Την καθιερωμένη Πανηγυρική Συνεδρία άνοιξε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, καθηγητής Πάνος Λιγομενίδης, μιλώντας για τη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία, και ειδικότερα με τα θεολογικά ζητήματα. «Φαίνεται πως η επιστημονική έρευνα κρατάει τον καθρέφτη που μέσα του βλέπει ο άνθρωπος το έργο του Θεού» υποστήριξε.

 

02/01/2010    http://thriskeftika.blogspot.com/2010/01/blog-post_7251.html

 

Με πληροφορίες από την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ :

Βραβεία σε νέους ταλαντούχους και ήρωες της καθημερινότητας

 

Της Χριστίνας Σανούδου

 

Ακόμα μια χρονιά φτάνει στο τέλος της, και η Ακαδημία Αθηνών την αποχαιρετά βραβεύοντας προσωπικότητες των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και καθημερινούς ήρωες, που απέδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους συνανθρώπους τους και για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα.  Αισθητή ήταν η απουσία των χρυσών και αργυρών μεταλλίων, αφού κανένας από τους τιμώμενους δεν κρίθηκε «αντάξιος» των ανώτατων διακρίσεων της Ακαδημίας. Πάντως, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, οι συγγραφές, οι ποιητές και οι καλλιτέχνες της χώρας εξακολουθούν να παράγουν αξιόλογο έργο, όπως προκύπτει από τις 15 διακρίσεις, που δόθηκαν σε εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών – ανάμεσά τους, η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, ο λυρικός ποιητής Γιώργος Μοράρης και η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.

Έντεκα τίτλους έλαβε η Τάξη των Θετικών Επιστημών, ενώ για το ήθος τους ή τη συμβολή τους στις πολιτικές επιστήμες τιμήθηκαν συνολικά εννέα άτομα ή ομάδες. Μεταξύ άλλων, η Ακαδημία απένειμε βραβείο μετά θάνατον στον υπαρχιφύλακα της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Σπανουδάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Νίκαια τον περασμένο Μάρτιο, ενώ καταδίωκε ένοπλο ληστή. Για την κοινωνική του προσφορά διακρίθηκε, επίσης, ο ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Οινοφύτων, Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων του. Με έπαινο τιμήθηκε ο Θεόδωρος Κορφιάτης για τη διάσωση ενός ηλικιωμένου συνανθρώπου του, που κινδύνεψε να πνιγεί στο λιμάνι της Πάτρας.

Όπως επισήμαναν και οι ίδιοι οι βραβευθέντες από το χώρο των Γραμμάτων, οι απονομές των τελευταίων ετών σηματοδοτούν μία νέα εποχή, αφού πλέον η Ακαδημία δεν βραβεύει μόνο δημιουργούς, που είναι πλήρεις ημερών. Αντίθετα, στους φετινούς βραβευθέντες συγκαταλέγονται νεότεροι ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Γιάννης Κοντός, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για το σύνολο του ποιητικού του έργου, και ο Χρήστος Χρυσόπουλος, που παρέλαβε το βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου του Ιδρύματος για το μυθιστόρημα «Η Λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον». Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος ήταν ο αποδέκτης του βραβείου παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Ουράνη για το βιβλίο του «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι».

Από το χώρο των Θετικών Επιστημών τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Γεράσιμος Κρασσάς, Νικόλαος Ποντικίδης και Φωτεινή Παπαδοπούλου για την ερευνητική εργασία τους με τίτλο «Hypothyroidism has an adverse effect on human spermatogenesis: A prospective, controlled study», καθώς και οι Αθανάσιος Παπαβασιλείου και Ιπποκράτης Κιάρης για την έρευνά τους σχετικά με το ρόλο της γονιδιακής εκφράσεως στην καρκινογένεση. Για το βιβλίο της «Εξουσία και Μαθηματικά» βραβεύτηκε η Χριστίνα Φίλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, ενώ η Λυδία Καρρά τιμήθηκε για την προσφορά της στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την καθιερωμένη Πανηγυρική Συνεδρία άνοιξε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, καθηγητής Πάνος Λιγομενίδης, μιλώντας για τη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία, και ειδικότερα με τα θεολογικά ζητήματα. «Φαίνεται πως η επιστημονική έρευνα κρατάει τον καθρέφτη που μέσα του βλέπει ο άνθρωπος το έργο του Θεού» υποστήριξε. Ακολούθησε η παρουσίαση έκθεσης για το έργο της Ακαδημίας από το γενικό γραμματέα, κ. Νικόλαο Ματσανιώτη, ο οποίος μετά το τέλος της απονομής ανήγγειλε την προκήρυξη των νέων βραβείων για το 2010.

http://www.apogevmatini.gr/?p=58111