ΗΠΑ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την απαγόρευση των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών

 

Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε ως αντισυνταγματικό το νόμο με τον οποίο η Καλιφόρνια επιχείρησε να απαγορεύσει την πώληση και ενοικίαση βίαιων βιντεοπαιχνιδιών σε ανήλικους.

 

Ο νόμος του 2005 παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των ανήλικων και επιβάλει αδίκως ειδικές σημάνσεις στα βιντεοπαιχνίδια βάσει «της αμφιλεγόμενης γνώμης της πολιτείας [της Καλιφόρνια]» για το τι είναι βίαιο και τι όχι, αποφάσισε ομόφωνα το τριμελές εφετείο, διατηρώντας προηγούμενη δικαστική απόφαση.

 

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων, Ρόιτερς, η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει και τις προσπάθειες και άλλων πολιτειών να επιβάλουν υποχρεωτικές σημάνσεις στα βιντεοπαιχνίδια.

 

Το εφετείο έκρινε ότι οι νομοθέτες της Καλιφόρνια απέτυχαν να προσκομίσουν πειστικές ενδείξεις ότι τα βίαια παιχνίδια προκαλούν ψυχικές ή νευρολογικές βλάβες στους χρήστες κάτω των 18 ετών.

 

«Ακόμα κι αν το είχαν κάνει, ο νόμος [της Καλιφόρνια] δεν περιορίζεται στην πρόληψη αυτών των βλαβών και υπάρχουν εξάλλου λιγότερα περιοριστικά μέτρα για την προώθηση των δηλούμενων συμφερόντων της πολιτείας» αναφέρουν οι δικαστές στην απόφασή τους.

 

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ψήφισε τον αμφιλεγόμενο νόμο το 2005, βασιζόμενος εν μέρει σε έρευνες που υποδείκνυαν ότι τα βίαια βιντεοπαιχνίδια συνδέονται με την επιθετικότητα, την αντικοινωνική συμπεριφορά και την απευαισθητοποίηση στη βία.

 

Η νομοθεσία ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς σύνδεσμοι βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών άσκησαν αγωγή κατά της πολιτειακής κυβέρνησης.

 

Η Ένωση Εμπόρων Ψυχαγωγίας (EMA) και η Ένωση Λογισμικού Ψυχαγωγίας (ESA) θεωρούν ότι οι σημάνσεις που καθορίζει η ίδια η βιομηχανία, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η κρίση των γονέων, είναι αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των ανήλικων παικτών.