Ο Πόλεμος της 12.2.2012 στην Αθήνα:

Πόλεμος στην Αθήνα: 45 κτίρια πυρπολημένα, 67 συλλήψεις, 68 τραυματίες αστυνομικοί!

Λίγο πριν από το ξημέρωμα (!) εκδόθηκε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σύμφωνα με την οποία:

"Κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας, πολυπληθείς ομάδες ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, που βρίσκονταν ανάμεσα στους διαδηλωτές, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις, αρχικά στη Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια των πολύωρων επιθέσεων προκάλεσαν εμπρησμούς τουλάχιστον σε σαράντα πέντε (45) κτίρια και καταστήματα, πολλούς εκ των οποίων ταυτόχρονα, ενώ σε άλλα προκάλεσαν φθορές, σε κάποια από τα οποία αφαίρεσαν αντικείμενα και εμπορεύματα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την απώθηση των επιτιθεμένων έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσαν Πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να φθάσουν αυτά ακώλυτα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών, δεδομένου ότι οι ταραχοποιοί και μερίδα του συγκεντρωμένου πλήθους δεν επέτρεπαν την προσέγγισή τους στα σημεία αυτά. Παράλληλα αστυνομικές δυνάμεις απεγκλώβισαν πολίτες που βρίσκονταν εντός κτιρίων που είχαν προκληθεί εμπρησμοί.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν, μέχρι στιγμής, εξήντα επτά (67) άτομα για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, δολιοφθορές κατά κτιρίων και καταστημάτων, καθώς και κλοπές αντικειμένων και εμπορευμάτων από καταστήματα. Παράλληλα προσήχθησαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας και εξετάζονται άλλα εβδομήντα πέντε (75) άτομα.

Από τις σφοδρότατες επιθέσεις τραυματίσθηκαν εξήντα οκτώ (68) αστυνομικοί, από μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία.


Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής".

Ο πετροπόλεμος μεταξύ ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου και των ΜΑΤ, που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, και η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσίων από τις δυνάμεις ασφαλείας, είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που κατέκλυσαν το Σύνταγμα, διαδηλώνοντας κατά του νέου μνημονίου και των επώδυνων μέτρων που το συνοδεύουν.

02.10 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των τραυματιών πολιτών φτάνει στους 70.

00.30 Δύο μεγάλες πυρκαγιές σε εξέλιξη στο κτίριο της Marfin Bank, σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην οδό Αθηνάς 15 και στη Eurobank Ακαδημίας και Μπενάκη. Οι φωτιές σε κτίρια μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 40

00.14 Πολλές εστίες φωτιάς στην Αθηνάς και σπάσιμο καταστημάτων και πλιάτσικο στην Ερμού

23.58 Καίγεται η Τράπεζα Κύπρου στην Αθηνάς - Στις οδούς Ερμού και Αιόλου έκαψαν αυτοκίνητα - Στην οδό Πατησίων άνοιξαν το Ράδιο Κορασίδη και ακολούθησε πλιάτσικο - στην Πλατεία Ασωμάτων έχουν στηθεί οδοφράγματα και γίνονται οδομαχίες

23.52 Αψιμαχίες κουκουλοφόρων και αστυνομικών στο λόφο του Στρέφη - Προσαγωγές ατόμων που κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

23.35 Σε εξέλιξη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων - Στους 54 ανέβηκε ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία - καίγεται το δημαρχείο του Βόλου, δεν μπορεί να προσεγγίσει αστυνομικό όχημα - Εισέβαλαν στην Εφορία Βόλου και έχουν βγάλει έξω φακέλους τους οποίους αργότερα έκαψαν - νέα φωτιά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Αθηνάς

22.58 25 προσαγωγές πολιτών για συμμετοχή στα επεισόδια

22.52 Πλιάτσικο στο οπλοπωλείο της Ομόνοιας

22.47. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης καταγγέλλει τον Χρήστο Παπουτσή ότι του απαγόρευσε να πάει σήμερα το βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και θεωρεί απαράδεκτη την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

22.44 «Η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης οφείλουν να σκεφθούν το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πριν να είναι πολύ αργά», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. «Οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου είναι τεράστιες», καταλήγει.

22.34 Πληροφορίες ότι άνοιξαν ΑΤΜ της Τραπεζας Πειραιώς στην οδό Αττικής. Επίσης, πολλά κατάστηματα στα οποία έσπασαν βιτρίνες, έγινε πλιάτσικο.

22.26 Καίγεται το κατάστημα Γερμανός στη Μπενάκη.

22.10 Καίγεται η Εμπορική Τράπεζα, κοντά στην Πανεπιστημίου στην Ομόνοια. Επίθεση στο Δημαρχείο της Κοτζιά από δέκα άτομα τα οποία είχαν εισβάλλει με σκοπό να βάλουν φωτιά, τα ΜΑΤ επενέβησαν και τους προσήγαγαν. Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι πάνω από δέκα κτίρια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στην Αθήνα. Στις φλόγες και ο κινηματογράφος Αστυ. Εκκληση από το ΕΚΑΒ να επιτρέπουν την ελεύθερη και γρήγορη πρόσβασή του.

Στις 22.07 Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως (Λεωχάρους και Κολοκοτρώνη) από ομάδα 30 αντιεξουσιαστών με πέτρες και μολότοφ. Κατά την επίθεση, έκαψαν αυτοκίνητα παρκαρισμένα από έξω, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί ενώ τελικά η επίθεση αποκρούστηκε από δυνάμεις του τμήματος. - Απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι από το υπόγειο της Alpha Bank (Πεσμαζόγλου και Πανεπιστημίου).

22.06: Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης από το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών που στήθηκε για τους τραυματισμένους και για αυτούς που υπέστησαν εγκαύματα από την εισπνοή των χημικών ουσιών κατά τη διαδήλωση, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς της χώρας, να σταματήσει άμεσα η ρήψη χημικών ουσιών και δακρυγόνων.

Στις 21.32 φωτιά στην Εθνική Τράπεζα στην Αιόλου, στο κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στη Πεσμαζόγλου και σε δύο εμπορικά καταστήματα στην Πανεπιστημίου.

Στις 20.30 τυλίχθηκαν στις φλόγες ένα υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Κοραή, το κτίριο που στέγαζε παλιά το Kosta Boda στη συμβολή των δρόμων Χρήστου Λαδά και Σταδίου. Από την πίσω πλευρά του Kosta Boda, η φωτιά επεκτέθηκε και έκαψε το «Αττικόν». Στις φλόγες τυλίχθηκε και ένα κατάστημα δίπλα στο Υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου. Δεκάδες φωτιές σε όλο το κέντρο της Αθήνας σε κάδους και οδόστρωμα ενώ η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να φτάσει στα σημεία

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τα διεθνή ΜΜΕ για τα επεισόδια στην Αθήνα

 

Με το «βλέμμα» στην Αθήνα, τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα κάνουν εκτενή αναφορά στα σοβαρά επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

«Ιστορικοί κινηματογράφοι, καταστήματα και καφετέριες παραδόθηκαν στις φλόγες στο κέντρο της Αθήνας, όταν κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο, την ώρα που οι βουλευτές, αψηφώντας την οργή του κόσμου, υιοθετούσαν το νέο πακέτο λιτότητας», αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το Reuters.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η ατμόσφαιρα στην πλατεία Συντάγματος ήταν αποπνικτική λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών καθώς μαίνονταν επί ώρες οι συγκρούσεις καθώς : «οι διαδηλωτές πετούσαν αυτοσχέδιες βόμβες και γκαζάκια ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης».

Το CNN επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τα ΜΑΤ συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν πέτρες, διαμαρτυρόμενοι στα σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις, σε αντάλλαγμα για ένα νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας. Αρκετά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες. Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να φτάσουν στα κτίρια, επειδή διαδηλωτές είχαν κλείδωμα δρόμους».

«Κτίρια φλέγονται την ώρα που οι βουλευτές συζητούν το ελληνικό σχέδιο λιτότητας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στο BBC, το οποίο σημειώνει: «Διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί στο κέντρο της Αθήνας, εν μέσω οργής για τα μέτρα λιτότητας που συζητούνται στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, πολλά κτίρια έχουν πυρποληθεί ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων».

Ιδιαίτερα καυστική η γερμανική Bild που κάνει λόγο για σκηνικό χάους και βίας στην ελληνική πρωτεύουσα. Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στα έκτροπα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στη σημερινή ψηφοφορία κρίνονται τα πάντα για το μέλλον της Ελλάδας.

«Επεισόδια στην Αθήνα, όπου το ελληνικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για το νέο σχέδιο λιτότητας της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος και βόμβες μολότοφ από διαδηλωτές», σημειώνει στην ηλεκτρονική της σελίδα η ιταλική Corriere della Sera

Ξένες μυστικές υπηρεσίες έστησαν τα επεισόδια στην Αθήνα και στις μεγάλεις πόλεις της επαρχίας σήμερα κατήγγειλε πριν λίγο στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Χαρακτήρισε "συντονισμένα" τα επεισόδια και την προβολή τους από την τηλεόραση ως μία επιχείρηση κατατρομοκράτησης των πολιτών που είχαν κατέβει στις διαδηλώσεις και αυτούς που έβλεπαν από την τηλεόραση.

Νωρίτερα, και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής, κατήγγειλε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας, είναι δικοί σας μηχανισμοί. Καθαρά πράγματα. Και αυτοί οι μηχανισμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν υπάρχει 200.000 κόσμος και δεν υπάρχουν ΜΑΤ. Ακριβώς ήταν τόσος ο κόσμος σήμερα απ’ την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και απ’ το Σύνταγμα στην Ομόνοια, που δεν χρειαζόταν καμία περιφρούρηση από τα σώματα ασφαλείας, απ’ τα ΜΑΤ, καμία περιφρούρηση. Οι 50 κουκουλοφόροι δεν θα έκαναν τίποτα στο Σύνταγμα. Αυτά τα κάνουν όταν υπάρχουν ΜΑΤ και όταν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί που θα λειτουργήσει ο σχεδιασμός. Και δεν θα παρασύρονταν ενδεχομένως και παιδιά, που νομίζουν ότι με το να ρίξουν μολότοφ στον αστυνομικό ρίχνουν το σύστημα».

Για παρακρατικές δυνάμεις έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ανενόχλητοι παρακρατικοί έκαψαν την Αθήνα. Ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί για να διεκδικήσει τη λαϊκή κυριαρχία που του στερείται, την ανεξαρτησία του. Κανένα συγχωροχάρτι» δήλωσε. «Δεν θα πτοηθεί ο ελληνικός λάος, τα σχέδια της προβοκάτσιας θα επιστραφούν, ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί» πρόσθεσε.
H Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε «τα επεισόδια, τους βανδαλισμούς, τους εμπρησμούς, τη βία, που θέλησαν να επιβάλλουν ομάδες κουκουλοφόρων. Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των διαθέσεων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας. Το χάος δεν πρέπει να επικρατήσει». Και ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «η διαδήλωση και η αγανάκτηση του κόσμου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις βιαιότητες, ακρότητες βανδαλισμούς και καταστροφές».

«Ως πότε το ελληνικό κράτος θα ανέχεται επιθέσεις κουκουλοφόρων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη γνήσια λαϊκή αγανάκτηση;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Επεισόδια μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης είναι σε εξέλιξη σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Επεισόδια ξέσπασαν στην ουρά της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδες νεαρών άρχισαν να σπάνε πινακίδες και κάμερες τραπεζικών καταστημάτων στην οδό Μητροπόλεως και οι αστυνομικές δυνάμεις για να τους απωθήσουν έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Ο κύριος όγκος της πορείας επέστρεψε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Δύο πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα οικονομικά μέτρα, πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Δυναμικό και με μεγάλη παρουσία κόσμου, ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε απόψε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς στα Χανιά.

Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν την συγκέντρωση τάχθηκαν κατά του νέου μνημονίου και ζήτησαν από τους τοπικούς βουλευτές να το καταψηφίσουν επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κριθούν ανεπιθύμητοι στα Χανιά.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης κατά την οποία οι συγκεντρωμένοι τραγουδούσαν το ριζίτικο τραγούδι, «πότε θα κάνει ξαστεριά».

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου νεαροί έσπασαν και πάλι τζάμια στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης. Άλλοι επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα εναντίον βουλευτικού γραφείου, του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στην πλατεία Ελευθερίας καθώς και στα γραφεία του βουλευτή Μαν. Στρατάκη στην πλατεία Κορνάορυ ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Ακόμη από μολότοφ πήρε φωτιά τζιπ της αστυνομίας, αλλά δεν έλειψαν και τα χημικά από αστυνομικούς.

Στο αποψινό αντιμνημονιακό συλλαλητήριο πήραν μέρος άτομα κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου των Πολιτών κατά του χρέους και άλλων φορέων του Ηρακλείου. Οι συγκεντρωμένοι με αναμμένα κεριά αντιμνημονιακά συνθήματα είπαν με τον δικό τους τρόπο ένα δυναμικό «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση καλώντας τους βουλευτές να την καταψηφίσουν γιατί μ αυτήν όπως τονίζουν οδηγούν στην εξαθλίωση τον λαό μας και την ουσιαστική φτώχεια.