Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Μάθημα Θρησκευτικών και όχι Θρησκειολογίας

kypros voyliazei 01


«Παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί» Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Εις την Προς Εβραίους Ομιλία ΚΘ).

Η προτροπή για μάθημα θρησκειολογίας, που έχει γίνει από τον Μητροπολίτη Μόρφου, στη συνέντευξη που είχε δώσει, με θέμα  την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων δασκάλων  να διδάσκουν το κοράνι, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.  Δεν υπάρχει κανένας λόγος μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας, ούτε και στους μεγάλους, όπως προτείνεται στη συνέντευξη από τον Σεβασμιώτατο. 

 

Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου στη συνέντευξη για το κοράνι από τη δημοσιογράφο «Γιατί μάθημα Θρησκευτικών και όχι Θρησκειολογίας στα σχολεία; »   ο Μητροπολίτης Μόρφου απάντησε:  « Ε, πιέστε να μπει. Εγώ είμαι εξ’ αυτών που λέω ‘‘ναι’’ στο μάθημα της Θρησκειολογίας. Εμένα δυνάμωσε η πίστη μου μελετώντας το Ισλάμ, τον Καθολικισμό, τον Ραββινισμό των Ιουδαίων, μελετώντας τον Βουδισμό της Άπω Ανατολής. Ή συγκρίνοντας την αρχαία ελληνική θρησκεία με τη χριστιανική, όπως εκφράζεται στην Ορθοδοξία. Αλλά καιρός παντί πράγματι. Δεν μπορεί να διδαχθεί ένα μικρό παιδάκι Θρησκειολογία. Η Θρησκειολογία χρειάζεται κριτική σκέψη. Άρα προηγουμένως το παιδί θα αποκτήσει την ταυτότητα που θέλει η οικογένειά του και όταν μεγαλώσει, θα πρέπει απαραίτητα να του δώσουμε και θρησκειολογικές γνώσεις. Οπωσδήποτε! Τι ωραία θα ήταν οι Ε/κ να ήξεραν και το Κοράνι. Τι λέει ο Μωάμεθ για τον Ιησού Χριστό, για την Παναγία. Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά, αλλά δεν τα ξέρουν... »

Το μάθημα των Θρησκευτικών, πιστεύομε ότι δεν είναι σωστό να γίνει θρησκειολογικό.  Μέσα από το πρίσμα της Ορθόδοξης κριτικής, όπως γινόταν μέχρι τώρα, γνωρίζουν οι Ορθόδοξοι μαθητές τις πλάνες που ταλαιπωρούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου με το μάθημα θρησκειολογίας, καθότι επιπρόσθετα με τα άλλα μειονεκτήματα δίδεται η αφορμή σε αυτούς που καραδοκούν να το μετατρέψουν σε συγκρητιστικό θρησκειολογικό μάθημα, να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.  Μαρξιστές στην Κύπρο ομολογούν ότι επιθυμούν ένα ξεκάθαρα συγκρητιστικό μάθημα.  Είναι λάθος να τους δοθεί αφορμή να εφαρμόσουν τα σχέδιά  τους.

Ήδη στα πλαίσια  του μαθήματος των Θρησκευτικών, γίνεται αναφορά στις διάφορες θρησκειακές πλάνες, υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης κριτικής. Για τα διάφορα θρησκεύματα συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών της  Β΄ Λυκείου.  Γιατί η επιμονή για ‘’μετατροπή’’ του μαθήματος των Θρησκευτικών σε  θρησκειολογικό μάθημα; 

Αυτό περιμένουν τόσο καιρό  οι έχοντες το μαρξιστικό αντιεκκλησιαστικό φρόνημα.  Θα τους δώσουμε εμείς την αφορμή;  Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι  οι κατ’ εξοχή αγωνιωδώς προτείνοντες τούτο και έτσι η προτροπή του Σεβασμιωτάτου δεν μας βρίσκει σύμφωνους, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι. 

Εξάλλου σύμφωνα και με την ορθή παιδαγωγική παρατήρηση  του R. Goldman, για διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης της θρησκευτικής σκέψης  στους μαθητές,  το εγχείρημα καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνο.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει δια την αγωγήν των νέων  ότι «της τέχνης ταύτης ουκ έστιν άλλη μείζων.  Τι γαρ ίσον το ρυθμίσαι ψυχήν και διαπλάσαι νέου διάνοιαν;» (Ομιλία ΝΘ). 

Η παιδεία πρέπει σε μαθησιακό επίπεδο να μεταφέρει στους μαθητές το περιεχόμενο της ευχής της Θείας Λειτουργίας  των Προηγιασμένων Δώρων του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου «ψηλάφησον  τας διανοίας», σύμφωνα με της Αληθείας την Πίστη.

Πιστεύομε ότι η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών, σε μάθημα Θρησκειολογίας, είναι λανθασμένη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Αυτός είναι ένας ακόμα  λόγος να αποσυρθεί η συνέντευξη για το κοράνι, με τόσα ατοπήματα και αστοχίες, που είναι αναρτημένη στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.  Παρακαλούμε για ακόμα μια φορά τους αναρτήσαντες να αποσύρουν τη συνέντευξη για το κοράνι,  που τόσους Χριστιανούς λυπεί.

 

Πηγή: Ακτίνες

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...