Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
18 Απριλίου 2024

Η νεολαία της Ρουμανίας, Χριστιανικά εκπαιδεύεται και με το Νόμο

paideia sthn roymania 01


Πρωτόκολλο συνεργασίας Κράτους και Εκκλησίας, για την Ορθόδοξη χριστιανική και θρησκευτική εκπαίδευση της νεολαίας, έχουν υπογράψει το 2014, ο Υπουργός Παιδείας & Έρευνας, ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ και ο Υφυπουργός Θρησκευμάτων της Ρουμανίας. Όπως αναφέρθηκε τότε, "το πρωτόκολλο αποβλέπει στην συνεργασία των τριών θεσμικών οργάνων, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη λήψη συνυπευθυνότητας και αρμοδιότητας που προσιδιάζουν σε κάθε υπογράφοντα" . Επίσης, θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ανά τρίμηνο και όποτε χρειάζεται, για τυχόν βελτιώσεις.

Στην συνέχεια με πρωτοβουλία και πρόταση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας αποφάσισε το 2015 και έχει ανακηρύξει το έτος 2016 ως « Έτος αφιερωμένο στην Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκευτική εκπαίδευση της νεολαίας». Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιερά Σύνοδος έχει ετοιμάσει ένα εθνικό πρόγραμμα.

Διδάσκοντας Χριστιανική εκπαίδευση στα Ρουμανόπουλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η ανάδειξη της πνευματικής συγκρότησής τους, με προσανατολισμό την απόκτηση διάκρισης μεταξύ των αιώνιων αξιών και των εφήμερων αξιών. Η Πίστη στον Θεό είναι η μεγαλύτερη "προίκα" στην ζωή τους, αφού με την παρουσία και την συμμετοχή τους στη χριστιανική κοινότητα, καλλιεργούν την αγάπη, τη φιλία, τον σεβασμό για τον πλησίον, βοήθεια στους άπορους κ.λ.π. , κ.τ.λ. Η Θρησκεία βοηθά στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της σύγχρονης κρίσης ταυτότητας και προσανατολισμού, ενώ προτείνει βιώσιμα μοντέλα όπως η καλοσύνη, η ευγένεια, η αγάπη στον Θεό και τον πλησίον, η ευγνωμοσύνη και η ευθύνη για το παρόν και το μέλλον, η αγιότητα, η ανθρώπινη συμβίωση, και τα καλά έργα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια της Ρουμανίας πληθώρα εκδηλώσεων. Στις αρχές του έτους ο Πατριάρχης κ.κ.Δανιήλ, ευλόγησε την έναρξη των εκδηλώσεων, σε κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου, που ήταν γεμάτη κόσμο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το παραπάνω θέμα ως σύνθημα, οι Επισκοπές, τα Θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι μόνο, πραγματοποιούν και είναι σε εξέλιξη συνέδρια, ομιλίες, συμπόσια, σεμινάρια, ξεναγήσεις κλπ. με σκοπό να επισημανθεί η μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων με την συνεργασία της οικογένειας, του σχολείου και της Εκκλησίας. Προς την ίδια κατεύθυνση, εξ άλλου, θα διοργανωθούν προσκυνηματικές εκδρομές της Ορθόδοξης Νεολαίας στη χώρα και στο εξωτερικό, σε εκκλησίες και μοναστήρια με πολιτιστική κληρονομιά και τόπους όπου έζησαν μεγάλες πνευματικές μορφές της Ορθοδοξίας και σχετίζονται με τη ζωή τους . Αποστολή των εκδηλώσεων της θρησκευτικής εκπαίδευσης είναι να προσφέρει στους νέους τους απαραίτητους πνευματικούς και υπαρξιακούς δεσμούς μεταξύ όλων των γνώσεων που αποκτούν από τη μελέτη άλλων κλάδων και άλλων επιστημών.

Εκπαιδευτικές και κοινωνιολογικές μελέτες έδειξαν στην Ρουμανία ότι "η διδασκαλία της θρησκείας στα σχολεία, με τις βαθιές έννοιες που δίνει, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ζωής των παιδιών".

Το φθινόπωρο του 2016, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, μαζί με την Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου, θα διοργανώσει μια διεθνή συνάντηση Ορθόδοξων Νεολαιών και Διεθνές Συμπόσιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των άλλων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Τον Οκτώβριο του 2016, στο Πατριαρχείο Ρουμανίας θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία θα παρουσιαστεί μια περίληψη των γεγονότων που διοργανώθηκαν στις επισκοπές της χώρας και του εξωτερικού σχετικά με το θέμα. Όλες οι γιορτές και εκδηλώσεις θα δημοσιοποιούνται από το Κέντρο Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, από τα Media των εκκλησιαστικών επαρχιών και από τα κοσμικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ανωτέρα θεολογική εκπαίδευση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, ενσωματώθηκε στα κρατικά Πανεπιστήμια από το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992, διατηρώντας το δικαίωμα να συμμετέχει το Πατριαρχείο στην καθοδήγηση και συντονισμό των διδακτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και στην πνευματική και θρησκευτική ζωή των θεολόγων φοιτητών. Σήμερα στην Ρουμανία υπάρχουν 15 Πανεπιστημιακές Θεολογικές Σχολές, σε διάφορες πόλεις της επικράτειας, όπου πάνω από 9.000 θεολόγοι διδάσκουν στα Δημόσια Σχολεία (*).

Ακολουθούν μερικές πόλεις και οι δράσεις τους, ενδεικτικά.

1} Βουκουρέστι:
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Ρουμανίας κ.Δανιήλ, συναντήθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 με εκπροσώπους των Ορθοδόξων Χριστιανικών Φοιτητικών Συλλόγων και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Νεολαίας Ρουμανίας, στην Πατριαρχική κατοικία στο Βουκουρέστι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού συνεδρίου που πραγματοποίησαν οι ως άνω δύο ενώσεις, με το Πρακτορείο Ειδήσεων basilica.ro Στην ομιλία του προς τους νέους, ο κ.Δανιήλ τους μίλησε για την "χαρά της ζωής που είναι ο Ιησούς Χριστός".

2} Κωνστάντα:
Tον Μητροπολίτη Τόμιδος κ.Θεοδόσιο, επισκέφθηκαν καθηγητές και φοιτητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Oβίδιος» της Κωνστάντας. Στο Μητροπολιτικό μέγαρο, τους μίλησε για την ανάγκη σύνδεσης μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας στην εκπαίδευση, για την θρησκευτικό-ηθική ανάπτυξη του χαρακτήρα του ανθρώπου, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Η σημερινή θεολογική εκπαίδευση έχει το ιερό καθήκον να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία.

3} Ιάσιο:
Ομάδα 18 φοιτητών από την την Μολδαβία, επισκέφθηκε το Ιάσιο, προσκεκλημένη και φιλοξενούμενη από τον Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Ιασίου. Τρεις ημέρες οι επισκέπτες είχαν ένα γεμάτο πρόγραμμα, ξεναγήσεων σε εκκλησιαστικά και ιστορικά μνημεία της πόλης και των πέριξ. Όπως τον Καθεδρικό Ναό του Ιασίου, το Μοναστήρι "Τρεις Ιεράρχες", Παλάτι του Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα "Αλέξανδρος Ιωάννης Α' Κούζας", ο οποίος ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας και Μολδαβίας, την Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλα αξιοθέατα. Στη συνέχεια πήγαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό, όπου σε ζωντανή εκπομπή, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας με πολλούς ακροατές στη χώρα. Τέλος, επισκέφθηκαν την Μητρόπολη Ιασίου, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος κ.Θεοφάνης, ο οποίος τους ξενάγησε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο.

4} Τρανσυλβανία:
Ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου δημιουργήθηκε στην Μητρόπολη Τρανσυλβανίας, με την ευλογία του σεβ. Σιμπίου κ.Λαυρεντίου και την συνεργασία της Επιτροπής Πολιτισμού της Δημαρχίας. Στον θίασο συμμετέχουν, από την εκκλησιαστική επαρχία Σιμπίου, πρωτεύουσας του πάλαι ποτέ Πριγκιπάτου της Τρανσυλβανίας, νέοι και έφηβοι ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών, που έχουν έφεση και ταλέντο στην υποκριτική. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο απόγευμα, μετά την παρακολούθηση του Εσπερινού. Καθηγητές διαθέτει η Δημαρχεία και συντονίζουν οι ιερείς π.Δανιήλ και π.Κωνσταντίνος.

5} Μπακάου:
Mε την ευλογία του Αρχ/που Ρωμάν & Μπακάου κ.Ιωακείμ, την Κυριακή 29-5-16 μετά την Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε παράσταση παραδοσιακών χορευτικών ομάδων στην πόλη Moineşti, με την συνεργασία του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου Μπακάου. Ο Αρχιερατικός επίτροπος π.Νικόλαος συνεχάρη τους νέους και τους θεατές, και δήλωσε: Η λαϊκή παράδοση απασχολεί και αποτελεί προτεραιότητα της εκκλησίας μας. Χαιρόμαστε για την παρουσία τόσων πολλών νέων ανθρώπων ντυμένων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Αυτοί θα παραδώσουν την κληρονομιά των προγόνων μας στις μελλοντικές γενιές, ώστε να μην διαγραφεί η Ρουμανική Ορθόδοξη χριστιανική ταυτότητά μας.

Η έναρξη των εκδηλώσεων.

Πηγές:
http://www.patriarhia.ro/2016--anul-omagial-al-educatiei-religioase.
http://epr.ro/activitati-cu-tinerii-si-copiii-parohia-sf-ioan-din-bacau
http://www.doxologia.ro /.../ slujiri-arhieresti-Mitropolia-mol
http://www.facebook.com/Anul-Omagial-al-Educa
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17388239-ministerul-educatiei-biserica
http://www.mitropolia-ardealului.ro
http://www.epr.ro/
http://basilica.ro
http://www.dzr.org.roprotocol-secret-intre-patriarhia-romana


(*) Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2015, σελ.1258

 

paideia sthn roymania 02

paideia sthn roymania 02

paideia sthn roymania 02

paideia sthn roymania 02

 

Πηγή: Ακτίνες

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...