Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Εγκύκλιος περί της Εταιρίας Θεοσοφίας

Εγκύκλιος περί της Εταιρίας Θεοσοφίας

 

 

 

 

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

 

Αγαπητοί μου  αδελφοί και αδελφές μου,

κάτοικοι της ευλογημένης Νήσου Σαμοθράκης,

Απευθύνομαι σε σας για να σας επιστήσω την προσοχή και να σας προφυλάξω από τις συνέπειες ενός Συνεδρίου σχετικό με τα Καβείρια μυστήρια, τα φρικτά εκείνα μυστήρια που τελούνταν στον τόπο μας πριν από 2000 χρόνια, και σήμερα κάποιοι νεο-ειδωλολάτρες προσπαθούν να τα αναβιώσουν, αφού πρώτα εξιχνιάσουν τον ακριβή προσανατολισμό και τις επιδιώξεις που είχαν.

Σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το τί συνέβαινε κατ'εκείνες τις τελετές, επειδή οπως και στα άλλα  μυστήρια του αρχαίου κόσμου, οι μυημένοι φρόντισαν να μην αποκαλύψουν τα τεκταινόμενα, επειδή ακριβώς ο λαός δεν θα τα αποδέχονταν ως τρόπους λατρείας.

Έρχεται λοιπόν μια Εταιρεία Θεοσοφική, όπως λέγεται, και από τις 26 μέχρι τις 28 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσει Συνέδριο στη Σαμοθράκη, με στόχο την μύηση στα Καβείρια μυστήρια. Η Εταιρεία αυτή έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα συνοθύλευμα υπαρξιακών αναζητήσεων και θεολογικών ενατενίσεων με συγκριτιστικές μεθόδους. Το έμβλημα της Θεοσοφικής Εταιρείας είναι δύο μασωνικά τρίγωνα, μία σβάστικα, ενα βραχμανικό φίδι που καταπίνει την ουρά του, ενας αιγυπτιακός σατανικός σταυρός, και ενα ινδουιστικό απόρρητο συμπλεγμα λέξεων. Βασικό «πιστεύω» της Εταιρείας είναι ότι «καμμιά θρησκεία δεν γνωρίζει την αλήθεια».

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τα παραρτήματα της Εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, που ονομάζονται «στοές».

Το ερώτημα για μας είναι: Οι άνθρωποι αυτοί, γιατί ματαιοπονούν; Δεν γνωρίζουν ότι και μόνο η αναφορά τους στα «Καβείρια», μειώνει οποιαδήποτε πνευματική τάχα επιδίωξη έχουν;

Δεν γνωρίζουν ότι ο μεγάλος εθνικός φιλόσοφος Λιβάνιος, παραδέχθηκε πως, η αρχαία ελληνική θρησκεία άρχισε να σβύνει όταν επέτρεψε να παρυσφρείσει μέσα της όλο το πάνθεο του μεσογειακού κόσμου;

Δεν γνωρίζουν ότι για τους έλληνες φιλοσόφους η κομματιασμένη αλήθεια δεν είναι αλήθεια;

Δεν έμαθαν ποτέ ότι το αρχέγονο ερώτημα για το «τι είναι αλήθεια» απαντήθηκε από τον Ιησού Χριστό, όταν δίδαξε ότι η αλήθεια δεν είναι κατάσταση αλλά είναι πρόσωπο και με αυτοσυνειδησία είπε: «Εγώ είμαι η αλήθεια»;

Βέβαια είναι δικαίωμά τους να μη θέλουν να δουν την αποκαλυμμένη στον κόσμο αλήθεια του Ευαγγελίου και να ψάχνουν ακόμα να την βρούν.

Αλλά είναι και δικό μας ηθικό δικαίωμα να απορούμε:

  • Ποιός τους κάλεσε στον τόπο μας, προκαλώντας την ευσέβεια των χριστιανών κατοίκων του Νησιού;
  • Ποιός τους φιλοξενεί στην πατρίδα των Πέντε συμπατριωτών μας Νεομαρτύρων;
  • Ποιός τους παροτρύνει να προσκαλούν οπαδούς των απόψεών τους, στο Νησί της Παναγίας της Κρημνιώτισσας;
  • Ποιός εθελοτυφλεί μπροστά στο σαρωτικό πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από τη Σαμοθράκη;

Τα Καβείρια μυστήρια ήδη βρίσκονταν σε παρακμή και σε απαξία, όταν ο Απόστολος των Εθνών καθαγίασε τον τόπο μας με τον ερχομό του σ’ αυτόν.

Αυτό δεν το βλέπουν και εκείνοι που σκιαμαχόντας, χωρίς ίχνος σεβασμού προς τον πολιτισμό, καίνε τα εξωκκλήσια μας κάθε καλοκαίρι.

Όμως, η αγία Παρασκευή στην Παλιάπολη και στην Άνω μεριά, καθώς και η Παναγία η Κρημνιώτισσα, θα συνεχίσουν να γαληνεύουν τις ψυχές των σαμοθρακιτών και να αναπαύουν τις συνειδήσεις τους.

Θα συνεχίσουν να φέρνουν ευσεβείς προσκυνητές στο Νησί, απ΄όλο τον κόσμο, για να εμβαθύνουν στο πρώτο βήμα που έκανε ο Απόστολος Παύλος καθώς έφερνε στην Ευρώπη το μήνυμα του Ευαγγελίου.

Απέναντι σ’ αυτό το χριστιανικό μας βίωμα, το οποίο οικοδόμησε εκατοντάδες εξωκκλήσια στο Νησί μας, έρχεται η Θεοσοφική Εταιρεία, η οποία είναι:

  • αποκρυφιστική οργάνωση που χρησιμοποιεί μεθόδους ανατολικών θρησκειών,
  • προσπαθεί να υπερβεί τα στεγανά των θρησκειών και να δημιουργήσει μιά παγκόσμια αδελφότητα, η οποία διατείνεται ότι:
  1. μελετά συγκριτικά τις θρησκείες και τις φιλοσοφίες,
  2. ερευνά τους ανερμήνευτους νόμους της φύσης, καθώς και τις κρυμμένες δυνάμεις του ανθρώπου.

Γιά μας τους χριστιανούς, όλοι οι άνθρωποι της γης, ως παιδιά του Θεού, έχουν θέση κάτω από το φως του Ευαγγελίου.

Γιά μας τους χριστιανούς, οι διάφορες φιλοσοφίες είναι προσπάθειες της ανθρώπινης σκέψης να ανακαλύψουν το Θεό.

Γιά μας τους χριστιανούς, οι φυσικοί νόμοι είναι καθορισμένοι από το Δημιουργό Θεό και δεν είναι ανερμήνευτοι. Απλά δεν είναι ακόμα όλοι προσπελάσιμοι από τον άνθρωπο.

Γιά μας τους χριστιανούς, ο άνθρωπος δεν έχει κρυμμένες δυνάμεις μέσα του, απλώς είναι πεπερασμένα τα όριά του, και μπορεί να κατασταθεί δυνατότερος όταν ελεύθερα ενωθεί με την παντοδυναμία του Θεού.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, πόσο φτωχές είναι για μας τους χριστιανούς,  αυτές οι επιδιώξεις των οπαδών της Θεοσοφικής Εταιρείας, οι οποίοι έρχονται στον ευλογημένο από την Παναγία τόπο μας, τον καθαγιασμένο από το αίμα των Πέντε νεομαρτύρων μας, για να μας προτείνουν να γυρίσουμε πίσω! Πολύ πίσω! Στα Καβείρια μυστήρια και στις ανηθικότητες τους. Στα Καβείρια μυστήρια και στις αιματοχυσίες τους. Στα Καβείρια, τα οποία η λαϊκή ευσέβεια των αρχαίων ελλήνων προγόνων μας είχε παντελώς απορρίψει, και είχαν απομείνει μόνο για μια κλειστή «κάστα» τάχα διανοουμένων και αξιωματούχων, οι οποίοι περιφρονούσαν την πίστη του λαού.

Δεν τους θέλουμε αυτούς τους αρρωστημένους θιασώτες του πεθαμένου παρελθόντος μας. Δεν θέλουμε τα λυχνάρια τους, εμείς που ζούμε κάτω από το φως της χάριτος του Χριστού. Δεν χρειαζόμαστε τις μυστικοπαθείς ερμηνείες τους, ούτε τους φαντασμένους αποκρυφισμούς τους, εμείς που και κάποια Απόκρυφα Ευαγγέλια τα πετάξαμε έξω από τις Εκκλησίες μας, και είναι μόνη η ελευθερία της βουλήσεώς μας, που καθορίζει τις σχέσεις μας με το Θεό.

Εμείς παρακολουθούμε αυτές τις οπισθοδρομικές προσπάθειες, δεν αντιστρατευόμαστε, δεν παρακινούμε σε βίαιες εκδηλώσεις απέναντί τους, ανεχόμαστε την πολεμική τους εναντίον μας και προσευχόμαστε να τους φωτίσει ο Θεός ώστε να ανακαλύψουν την δεδομένη νίκη του Ευαγγελίου επάνω στη ζωή και στο θάνατο.

Γι' αυτό, αδελφοί μου Χριστιανοί, σας ζητώ να περιφρονήσετε αυτές τις ύποπτες «Εταιρείες» που έρχονται στον τόπο μας για να μειώσουν τη νοημοσύνη μας, με τις ανώτερες τάχα αναζητήσεις τους. ‘Ερχονται να μας προτείνουν αιματηρούς και ανήθικους τρόπους λατρείας του Θεού.

Όμως εφιστώ την προσοχή σας, μήπως συμβεί οποιοσδήποτε βανδαλισμός σε Ναούς ή παρεκκλήσια μας. Και τότε η ευθύνη θα πέσει βαρειά επάνω σε όσους προσκάλεσαν ή και αποδέχτηκαν την πραγμάτωση αυτού του ειδωλολατρικού συνεδρίου στο Νησί μας. Η ίδια ευθύνη θα βαρύνει και την Αστυνομική δύναμη του Νησιού.

Το σημαντικότερο για μας είναι η συνέχεια της πνευματικής μας ζωής και της λατρευτικής πορείας μας. Γιά την οποία, οι σαμόθρακες, εδώ και αιώνες, κτίζουν εκκλησίες και τις συντηρούν, διαλαλώντας έτσι το χριστιανικό πνεύμα που διαπνέει τον πολιτισμό μας και χαρακτηρίζει την ευλογημένη αυτή ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Επικαλούμαι σε όλους σας τη βοήθεια του Χριστού μας και της Παναγίας μας. Επικαλούμαι σε όλους σας την ενίσχυση των Πέντε Νεομαρτύρων μας και του Προφήτη Ηλία. Να μας φυλάξει ο Θεός από τέτοιες, εκ προοιμίου καταδικασμένες, προσπάθειες, σαν αυτή των οπαδών της Θεοσοφικής Εταιρείας, που ξυπόλυτοι «κλωτσούν τα καρφιά» και ετσι, χωρίς να το θέλουν, στερεώνουν καλύτερα το οικοδόμημα της Χριστιανικής Πίστεως στη Σαμοθράκη.

Ευχέτης για όλους σας προς το Χριστό μας

 

Ο  Μ Η Τ Ρ Ο ΠΟ Λ Ι Τ Η Σ  Ὁ Ἀλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...