Tideon: Και πάλι προτρέχει ο Συνήγορος : Θεωρεί κίνδυνο διακρίσεων την χώρα προέλευσης!
- Ρωτούμε : Είναι κάποιος που ντρέπεται για την φυσική του πατρίδα ; Ή μήπως κάποιοι θέλουν να την κρύψουν, διότι εισήλθαν στην Ελλάδα με αλλότριους σκοπούς ;
- Δεν έχει σκεφθεί ο Συνήγορος, ότι προέχει το εθνικό ζήτημα να ερευνηθεί κατά πόσο οι νέοι πολίτες τρίτων χωρών ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία και τηρούν την Συνταγματική υποχρέωση της Εθνικής αλληλεγγύης (αρθ. 25 παρ. 4 Σ) ; Ή μήπως στερείται σφαιρικής αντιλήψεως, ότι όλες οι Αρχές υπηρετούν πρώτα τον λαό και το Έθνος , και ικανοποιεί κοντόφθαλμα δήθεν «δικαιώματα» Δεν έχει διαβάσει τι αναφέρει ο Ν. 2472/1997 άρθ. 7 παρ. 2 περ. ε’ «Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων όταν ... η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εθνικής ασφάλειας». Γιατί δηλαδή ο ΣτΠ φοβάται τον κίνδυνο δυσμενών διακρίσεων, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις και δεν φοβάται τον κίνδυνο της ελλείψεως εθνικής αλληλεγγύης, για τον οποίο υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις http://www.tideon.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1740:2010-05-20-10-04-03&catid=179:2009-09-27-21-56-14&Itemid=490 ;
- Πώς αποκλείει εκ των προτέρων ότι βάσει του Ν. 2472/97, άρθ. 4 παρ. 1β΄ τα στοιχεία αυτά δεν να είναι συναφή και πρόσφορα, όταν τα παιδιά αυτά θα πρέπει να έχουν μια περισσότερη βοήθεια και ιδιαίτερη φροντίδα από το Σχολείο τους ;
- Μιλά για ενδεχόμενες δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των Ελλήνων πολιτών από τρίτες χώρες. Μα καλά, νομίζει ότι ζούμε σε χιτλερικό καθεστώς; Διότι μόνο σε τέτοια καθεστώτα αρμόζουν οι δυσμενείς διακρίσεις. Εδώ έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα. Αν συμβούν δυσμενείς διακρίσεις, τότε να επέμβουν κατασταλτικά οι αρμόδιες Αρχές. Όχι προοληπτικά. Ήδη αυτήν την «νομική καραμέλα», για την πρόληψη των δυσμενών διακρίσεων, πολλές φορές την πιπίλισαν προσχηματικά Αρχές της Ελλάδος και διάφορα Δικαστήρια του Εξωτερικού , προκειμένου να καταργήσουν δικαιώματα και εθνικές ή θρησκευτικές παραδόσεις της πλειοψηφίας. (λ.χ Εξομολόγηση στα σχολεία http://www.tideon.org/index.php?option=com_content&view=article&id=592:2009-09-11-09-09-18&catid=70:4-&Itemid=442 και θρήσκευμα στις ταυτότητες http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=849429&lngDtrID=244).
- Πιθανότατα όμως η καραμέλα αυτή θα έχει πικρή γεύση , διότι τα αστήρικτα αυτά επιχειρήματα υπέρ των μειοψηφιών, δημιουργούν και μια επιχειρηματολογία που στο μέλλον θα χρησιμοποιείται υπέρ των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας, και κατά του εθνομηδενισμού .
Παραθέτουμε την είδηση :
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Παιδιού για τη μη αναγραφή του στοιχείου «Χώρα Προέλευσης» στα πιστοποιητικά του Εθνικού Δημοτολογίου.
9.6.2010 www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Παιδιού, το Τμήμα Εθνικού Δημοτολογίου του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζήτησε με έγγραφό του από τους ΟΤΑ όλης της χώρας να μην περιλαμβάνεται το στοιχείο «Χώρα Προέλευσης» κατά την εκτύπωση όλων των πιστοποιητικών του Εθνικού Δημοτολογίου.Η ανεξάρτητη αρχή παρενέβη όταν πολίτης κατήγγειλε στο Συνήγορο ότι στο πιστοποιητικό που της χορηγήθηκε από το Δήμο για σχολική χρήση από το ανήλικο τέκνο της περιλαμβάνεται το στοιχείο «Χώρα Προέλευσης», παρότι το παιδί έχει την ελληνική ιθαγένεια (από πολιτογράφηση του γονέα).
Όπως αναφέρει η αρχή, ο νόμος προβλέπει την κατάρτιση και τήρηση του Εθνικού Δημοτολογίου, το οποίο συγκροτείται από το σύνολο των εγγραφών και μεταβολών των Ελλήνων δημοτών που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας (Ν. 3274/2004, άρθ. 13 επ.). Η ένταξη των ΟΤΑ α΄ βαθμού στην κεντρική βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου υλοποιείται στο πλαίσιο ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και με βάση ενιαία πρότυπα πιστοποιητικών, τα οποία δεν δύνανται να τροποποιούνται πριν από την εκτύπωση. Με βάση τα πρότυπα αυτά, σε ορισμένα από τα πιστοποιητικά εκτυπωνόταν το στοιχείο της «Χώρας προέλευσης». Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2472/97, άρθ. 4 παρ. 1β΄), για να είναι νόμιμη η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, πρέπει αυτά να είναι συναφή, πρόσφορα και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών επεξεργασίας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι «η χώρα προέλευσης δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στα εκδιδόμενα πιστοποιητικά, εφόσον δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα καταγραφής του προσωπικού αυτού δεδομένου για τη σκοπούμενη χρήση». Για το λόγο αυτό πρότεινε «να εξετασθεί καταρχήν η αναγκαιότητα επεξεργασίας του στοιχείου στο πλαίσιο του Εθνικού Δημοτολογίου και, στη συνέχεια, (εφόσον τεκμηριωθεί ο σκοπός τήρησής του) η δυνατότητα απόκρυψής του κατά την έκδοση, δεδομένου μάλιστα ότι η αναγραφή του ευνοεί ενδεχομένως τις διακρίσεις σε βάρος Ελλήνων πολιτών προερχόμενων από τρίτες χώρες».
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, το Τμήμα Εθνικού Δημοτολογίου του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι η επεξεργασία του στοιχείου επιβάλλεται για την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, ζήτησε ωστόσο με έγγραφό του (118280/26690/30-4-2010) από τους ΟΤΑ όλης της χώρας να μην περιλαμβάνεται το στοιχείο «Χώρα Προέλευσης» κατά την εκτύπωση όλων των πιστοποιητικών του Εθνικού Δημοτολογίου.