Γεράνεια όρη: Η φωτιά που κατέκαψε την Κορινθία από την Τετάρτη, αποτέφρωσε 50.000 στρέμματα. Ατελείωτες εκτάσεις πευκοδάσους, μόνιμες κατοικίες, εξοχικά, αγροκτήματα, μαντριά, άγρια και ήμερα ζώα, όλα μεταμορφώθηκαν σε μια δυσοίωνη βροχή στάχτης που έπεσε στο λεκανοπέδιο και σκόρπισε θλίψη και απόγνωση για τον τόπο μας.
Ο μόνιμος καημός των κυβερνώντων είναι η… κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η πράσινη ανάπτυξη, που μεταφράζεται σε καταστροφή του περιβάλλοντος για την εξυπηρέτηση κολοσσιαίων επενδυτικών πακέτων με πρόσχημα την οικολογία. Έρχονται όμως κάτι τέτοιες καταστροφές και μας υπενθυμίζουν τον όλεθρο που γεννάται ως αποτέλεσμα της κρατικής σήψης και αδιαφορίας.
Η καταστροφή έγινε… «έθιμο»
Το 2018 καήκαν 60.000 στρέμματα στη Κινέτα και τώρα 50.000 στρέμματα στη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και έφτασε ως τη Δυτική Αττική. 110.000 στρέμματα μαύρης ερήμου σε 3 μόλις χρόνια, μόνο σε αυτό το σημείο της Ελλάδας.
Τα πανέμορφα Γεράνεια Όρη καταστράφηκαν. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της πράσινης ανάπτυξης. Οι εκκαθαρίσεις ολόκληρων δασών για να στηθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, εργοστάσια, ξενοδοχεία, όλα στο όνομα της ανάπτυξης και της «καθαρής ενέργειας», που μόνο καθαρή δεν αποδεικνύεται.
Αυτή είναι η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ο εμπρησμός και η εγκληματική αμέλεια έχει γίνει κάτι σαν «έθιμο». Σε μια χώρα που μαστίζεται από μεγάλες πυρκαγιές, ο νόμος για τον εκ προθέσεως εμπρησμό ακόμα δεν έχει αυστηροποιηθεί.
Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι τρέμει το φυλλοκάρδι κάθε πολίτη που έχει την τύχη και την ατυχία να μένει κοντά σε δασική περιοχή. Να τρέπονται σε φυγή κάθε χρόνο οι κάτοικοι ολόκληρων χωριών, οικισμών και δήμων, και να ψάχνουν θάλασσα για να σωθούν. Να νοιώθουν ασφάλεια μόνο όσοι μένουν στις τσιμεντουπόλεις.
Να επιχειρούν να εξοικειώσουν τον πολίτη τόσο πολύ με την καταστροφή του πράσινου της Ελληνικής υπαίθρου, μέχρι του σημείου να ακούς Πρωθυπουργό αυτής της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στην Κέρκυρα: «Κάποια στιγμή αυτό το δάσος θα καεί», οπότε αφού θα καεί που θα καεί, καλύτερα που χτίζουμε μια ξενοδοχειακή μονάδα από τώρα, να ξεμπερδεύουμε…
Ο… ικανοποιημένος Χαρδαλιάς
Και να εμφανίζεται σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας πως ήμασταν… άτυχοι που είχαμε πυρκαγιά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, επειδή βρισκόμαστε εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου και επειδή η μίσθωση 29 επιπλέον εναέριων κατασβεστικών μέσων ξεκινάει από τις 25 Μαΐου.
Λογικά κάθε χρόνο -με το σκεπτικό Χαρδαλιά- θα πρέπει να φροντίζουμε να ανακοινώνουμε στους επίδοξους εμπρηστές ή στους ανεύθυνους εγκληματίες που ξεκινούν φωτιές κατά λάθος, να κάνουν υπομονή για να έρθει πρώτα η φουλ αντιπυρική σεζόν, μιας και πριν τις 25 Μαΐου δεν θα είμαστε διαθέσιμοι για βιβλικές καταστροφές τύπου Κορινθίας…
Και πέρα από αυτές τις απίστευτες δηλώσεις, ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε… αισιόδοξος (αφού κάηκαν τα μισά Γεράνεια όρη) και υπερήφανος που… «κερδήθηκε το στοίχημα» της προστασίας του καταφυγίου άγριας ζωής. Κατακάηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της δυτικής Αττικής και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σφύζει από υπερηφάνεια.
Το επιτελικό κράτος αδιαφορεί
Τι άλλο παρά τραγικό είναι πως σε αυτή τη χώρα το επιτελικό κράτος, μετά από τέτοιου μεγέθους καταστροφές, εμφανίζεται ικανοποιημένο επειδή δεν χάθηκε κάποια ζωή. Οι περιουσίες των ανθρώπων, τα κατεστραμμένα τους όνειρα, οι στιγμές φόβου και αγωνίας, οι ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες, η δραματική υποβάθμιση της περιοχής , η καταστροφή όλης της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου, όλα αυτά περνούν στα ψιλά και χάνονται μέσα σε επικοινωνιακές κορώνες για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Όμως από έλεγχο, πρόληψη και καταλογισμό ευθυνών μετά από τέτοιες καταστροφές, είμαστε πάντα μια «ωραία ατμόσφαιρα» που δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από τα υπάρχοντα εναέρια μέσα κατάσβεσης παραμένουν ασυντήρητα. Για την πανδημία, εκατομμύρια ευρώ δοθήκαν και δίνονται από την κυβέρνηση για μίσθωση ιδιωτικών λεωφορείων, για μίσθωση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, για διαφημιστικές καμπάνιες ενημέρωσης κ.α.
Τα αεροπλάνα όμως, που έχουν νευραλγικό ρόλο στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών, φαίνεται πως δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ούτε βέβαια ο στόλος της Πυροσβεστικής, όπου περισσότερα από τα μισά οχήματα σήμερα παραμένουν σε ακινησία λόγω μη συντήρησης.
Μάλλον οι πυρκαγιές που βλέπουμε κάθε χρόνο δεν είναι… απειλή για τη δημόσια υγεία.
Τα Γεράνεια όρη, όταν είναι δασωμένα, δεν προσφέρουν επενδύσεις, δεν προωθούν την ανάπτυξη. Ήταν ένας ανεκμετάλλευτος «όγκος».
Ίσως είναι πιο σημαντικά τα «περιβαλλοντικά» προγράμματα που μεταφράζονται σε τερατώδη αιολικά πάρκα.
Ιδού λοιπόν η «πράσινη» ανάπτυξη…
(Πηγή: sportime.gr)
Μαρτυρία-βόμβα για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη! Ανύπαρκτος ο 90χρονος
Σοβαρότατη καταγγελία από τον εθελοντή πυροσβέστη Δημήτρη Δεσύλα. «Δεν υπάρχει τέτοιος ηλικιωμένος στον Σχίνο»
Στη σοβαρή καταγγελία ότι δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος που έβαλε τη φωτιά που κατέκαψε το παρθένο δάσος των Γερανείων προβαίνει σήμερα, μέσα από τη «δημοκρατία», ο εθελοντής πυροσβέστης και πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Τα Γεράνεια Ορη» Δημήτρης Δεσύλας. Παράλληλα, αναφέρεται στα λάθη που έγιναν το μοιραίο βράδυ της 20ής Μαΐου, όταν οι φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά ξέφυγαν από ένα χωράφι στον Σχίνο και κατέκαψαν 75.000 στρέμματα παρθένου δάσους.
Κύριε Δεσύλα, ήσασταν από τους πρώτους εθελοντές πυροσβέστες -αν όχι ο πρώτος- που έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίσατε; Τον 90χρονο να καίει ξερόκλαδα;
Όχι βέβαια. Δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος. Εμείς λάβαμε μια κλήση γύρω στις 21.45 από την Πυροσβεστική. Πήρα τον εθελοντή Γιώργο Λάμπρου, που χειρίζεται το δικό μας πυροσβεστικό, και φύγαμε. Οταν φτάσαμε εκεί, ήδη τρία οικόπεδα καίγονταν. Ηταν ο περιβόητος ελαιώνας, που λένε τα ΜΜΕ. Ενα οικόπεδο με κάποιες ελιές.
Είδατε καμένα κλαδέματα από τον 90χρονο, όπως ειπώθηκε;
Στο κέντρο του οικοπέδου υπήρχε μία εστία από φωτιά, παλιά όμως. Δεν ήταν φρέσκια. Πουθενά δεν βρήκαμε άσπρη στάχτη, που υποδηλώνει ότι η φωτιά είχε μπει εκείνες τις ώρες. Επίσης, δεν είναι ποτέ δυνατόν η φωτιά να πήγαινε δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω, που έκαψε όλο το οικόπεδο αλλοπρόσαλλα.
Αυτά τα έχει δει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής;
Ναι, τα έχει δει. Περπάτησαν όλη την περιοχή για να βρουν πώς ξεκίνησε η φωτιά.
Βρήκαν και τον φημολογούμενο 90χρονο που έβαλε τη φωτιά;
Θέλω να δηλώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς στον Σχίνο δεν γνωρίζουμε κανέναν 90χρονο. Εκεί είμαστε μετρημένα κουκιά και ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Προφανώς, λοιπόν, δεν υπάρχει 90χρονος.
Πώς βγήκε αυτή η φημολογία;
Αυτό ξεκίνησε από τη «μαρτυρία» μιας γυναίκας που έλεγε ότι είχε βάλει φωτιά ένας 90χρονος σε ένα άλλο οικόπεδο και όχι στον ελαιώνα. Ωστόσο, αυτό το οικόπεδο βρίσκεται σε άλλο σημείο της πυρκαγιάς, το οποίο κάηκε πολύ αργότερα. Αρα, καταρρίπτεται ο μύθος αυτός. Μετά, ακούστηκε μια άλλη «μαρτυρία», για τον 90χρονο που έβαλε φωτιά μέσα στον ελαιώνα. Μετά, ο παππούς «έγινε» γιαγιά και έκαιγε ξερόκλαδα, και μετά μας το ‘πε και ο Χαρδαλιάς. Εμείς, πάντως, στον Σχίνο 90χρονο δεν έχουμε στην περιοχή. Επίσης, όσοι λένε ότι είδαν τον παππού να καίει ξερόχορτα στον ελαιώνα, αυτό καταρρίπτεται με το εξής περιστατικό: Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είναι ακριβώς δίπλα στον ελαιώνα (όπου υποτίθεται άναψε η φωτιά) ήταν εκεί. Οταν τον ρωτήσαμε, μας είπε ότι από το απόγευμα δεν υπήρχαν κανένας καπνός, καμιά φωτιά και κανένας 90χρονος δίπλα από το σπίτι του. Στις 21.32 είδε ξαφνικά να πετάγονται φλόγες μέσα από τον ελαιώνα και πήρε αμέσως την Πυροσβεστική.
Πόσοι κάτοικοι είστε στην περιοχή όπου ξεκίνησε η φωτιά;
Ελάχιστοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών μας.
Αρα, αν υπήρχε παππούς, δεν υπάρχει περίπτωση να έτρεξε και να μπήκε τρομοκρατημένος μέσα στο σπίτι του;
Τι να σου πω τώρα… Τι δυνάμεις είχε αυτός ο παππούς για να τρέξει κιόλας; Πάντως, όλοι μετά τη φωτιά κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε τον υποτιθέμενο 90χρονο. Αλλά, αφού τον ξέρει ο Χαρδαλιάς και δεν τον έχουμε δει ποτέ εμείς, φτάνει και περισσεύει… Και, αφού ξέρει την ηλικία του, άρα γνωρίζει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, και περιμένουμε να τον ανακρίνουν.
Ο 90χρονος πρέπει να έχει γίνει ανέκδοτο στην περιοχή σας…
Ε, ναι, εντάξει, είναι για γέλια πραγματικά.
Πώς ξέφυγε τελικά η φωτιά, που έφτασε στο σημείο να κάψει όλα τα Γεράνεια Ορη;
Οταν πήγαμε εκεί, επικρατούσε πολύ δυνατός νοτιάς, 7-8 μποφόρ, με ριπές από βορειοδυτικό. Οπότε ξεκίνησε να πηγαίνει προς την περιοχή Αλμύρα, που βρίσκεται στη θάλασσα. Διέσχισε μια λωρίδα του βουνού και βγήκε από την άλλη πλευρά των Γερανείων.
Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή;
Δεν υπήρξε καμιά πρόληψη για τα Γεράνεια Ορη εδώ και χρόνια. Εχουν κοπεί εδώ και χρόνια οι πυροφύλακες, δεν υπάρχει πουθενά αντιπυρική ζώνη, δεν γίνεται διαχείριση του δάσους.
Οι κάτοικοι του Σχίνου τι λένε για όλα αυτά;
Οι συντοπίτες μου θρηνούν για το δάσος και δεν ξέρουμε αν θα το ξεπεράσουμε ποτέ όλο αυτό που ζήσαμε. Ξυπνάμε και βλέπουμε τα καμένα, και κλαίμε.
Οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής ζήτησαν τις δικές σας μαρτυρίες;
Όχι. Απολύτως τίποτα.
Αν σου ζητήσουν να καταθέσεις, θα το κάνεις;
Ναι, φυσικά. Θα καταθέσω έτσι όπως έζησα τα γεγονότα. Και φυσικά, το τονίζω ξανά, δεν υπάρχει παππούς και δεν υπάρχουν πουθενά καύσεις φρέσκων κλαδιών πρόσφατης φωτιάς. Καθημερινά πηγαίνουμε στο σημείο και προσπαθούμε να βρούμε ένα σημάδι από τις θεωρίες που βγάζουν δημοσίως.
(Πηγή: dimokratianews.gr)