Το μνημείο βρίσκεται στην Ακτή "Πικρό Νερό", στο σημείο που έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής το 1974 - Η αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο αίτημα να επιτραπεί η ανασκαφή αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση της Διερευνητικής Επιτροπής
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Πολίτης", το Γραφείο του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) με αφορμή γραπτές μαρτυρίες εν ζωή Ελληνοκυπρίων, ετοίμασε σχετικό έγγραφο το οποίο κατατέθηκε σε συνεδρίαση της ΔΕΑ στα μέσα παρελθόντος Σεπτεμβρίου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επισημαίνει ότι, με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, κάτω από το μνημείο της εισβολής και τα παρακείμενα κενοτάφια που έχουν ανεγερθεί, υπάρχει ομαδικός τάφος των 40 έως 50 Ελληνοκυπρίων πεσόντων.
Η αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο αίτημα να επιτραπεί η ανασκαφή του συγκεκριμένου χώρου αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση της Διερευνητικής Επιτροπής. Εάν συναινέσει η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος σε κάτι τέτοιο, αυτό θα σημαίνει πρωτίστως ότι εξασφαλίσθηκε η έγκριση του τουρκικού στρατού. Και αυτό γιατί και ουσιαστικά και σημειολογικά θα σημαίνει την κατεδάφιση του μνημείου.
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο ομαδικός τάφος ανοίχθηκε με εκσκαφέα του τουρκικού στρατού, στην τοποθεσία «Πικρό Νερό» του Άι-Γιώργη της Κερύνειας (είναι ο χώρος κάτω από το σημερινό μνημείο της εισβολής). Έχει διαστάσεις 5Χ10 μέτρων, στον οποίο ρίχθηκαν όπως όπως οι σοροί πεσόντων Ελληνοκυπρίων. Κάποιοι από τους μάρτυρες κατέθεσαν ήδη ότι αρκετές από αυτές τις σορούς ήταν σε στάδιο προχωρημένης αποσύνθεσης και για αυτό είχαν κληθεί οι ίδιοι να τις σκεπάσουν πρόχειρα με φτυάρια μέχρι να ολοκληρωθεί η περισυλλογή των πτωμάτων.