×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 113

Βιβλίο Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου και Πολυτεχνείο ‘73: Το ρετουσάρισμα μιας φωτογραφίας;

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

πηγή: http://eksapodo.wordpress.com/

Ανοίγοντας το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο σήμερα, βρήκα ένα μήνυμα από τον καλό φίλο Γ. Μ. (εκπαιδευτικό), το οποίο και μεταφέρω αυτούσιο:

“Φυλλομετρώντας το βιβλίο της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου του Ο.Ε.Δ.Β. (το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά φέτος), στην ενότητα 55 (Όξυνση της πολιτικής κρίσης και η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967) και στη σελίδα 156, παρατίθενται δύο φωτογραφίες.

Η μία (αρ. 5), με το τανκ προ του Πολυτεχνείου και με λεζάντα: «Το άρμα μάχης που έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου, λίγο πριν την εισβολή» και η άλλη (αρ. 4) πάνω ακριβώς από την προηγούμενη, με άποψη μέρους των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης του Πολυτεχνείου και με τη λεζάντα: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, υπήρξε η κορυφαία πράξη αντίστασης εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών». Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στη δεύτερη φωτογραφία οι κολόνες των κιγκλιδωμάτων που εικονίζονται είναι εντελώς … κατάλευκες και απαστράπτουσες! Τα γνωστά σε όλους μας συνθήματα, «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ», «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ», και «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», τα οποία αποτυπώνονται σε πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων, έχουν ως δια μαγείας εξαφανιστεί

Έχουμε και λέμε: αν η φωτογραφία είναι αληθινή και αποτυπώνει στιγμιότυπο από άλλο σημείο στο χώρο του Πολυτεχνείου, και όχι της κεντρικής εισόδου, τότε εύλογο το ερώτημα για το κριτήριο μιας τέτοιας επιλογής. Το ίδιο ισχύει προφανώς και στην περίπτωση που η φωτογραφία είναι της κατοπινής των γεγονότων περιόδου. Μήπως όμως η φωτογραφία έχει υποστεί το απαραίτητο ρετουσάρισμα που επιβάλλουν οι κανόνες της σύγχρονης πολιτικής ορθότητας και ευπρέπειας, η οποία απεχθάνεται τον «υπανάπτυκτο αντιαμερικανισμό» των Ελλήνων και υποτιμά τα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας; Λέω, μήπως… “

Το ρετουσάρισμα της Ιστορίας δεν φαίνεται να έχει τέλος…