Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χριστιανική παράδοση

ΣΕΡΒΙΑ - Στις 28 Απριλίου 2009, στο Βελιγράδι (Σερβία) πραγματοποιήθηκε διάσκεψη με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χριστιανική

παράδοση».

 

Οι διοργανωτές της διάσκεψης ήταν, το Μετόχι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι, το Χριστιανικό  Πολιτιστικό Κέντρο (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία), το τμήμα του ιδρύματος  K. Αντενάουερ στη Σερβία.

 

Εκ μέρους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το συνέδριο  άνοιξε ο Επίσκοπος Μπρανίτσεβσκ κ. Ιγνάτιος. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν επίσης πολιτικοί, διπλωμάτες, δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι της επιστήμης και του πολιτισμού από τη Ρωσία, τα η Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.

 

Με την ευλογία του Αγιωτάτου  Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου, στο συνέδριο πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Γεώργιος Ριαμπίχ και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ν.Β. Κοτρέλεφ, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι, πρωθιερέας Βιτάλιος Ταράσοφ.

 

Ένα  από τα κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν οι «Αρχές της διδασκαλίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου», που εγκρίθηκαν από την Αρχιερατική Σύνοδο τον Ιούνιο του 2008.

 

Μεταξύ των συμμετεχόντων διανεμήθηκε η μετάφραση αυτού του εγγράφου στη σερβική γλώσσα, το οποίο  εκπονήθηκε από τον Πρεντράγκ Μιόντραγκ, καθηγητή της θεολογικής σχολής του Αγίου Αρσενίου στο Σρέμσκι Κάρλοβτσι και εκδόθηκε από το Μετόχι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι.

 

Εξ ονόματος του Αγιοτάτου  Πατριάρχη της Σερβίας Παύλου, ο Επίσκοπος Ιγνάτιος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο και τόνισε τη σημασία που έχει η εμφάνιση του εγγράφου της Ρωσικής Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ακόμη ο πρωθιερέας Γεώργιος Ριαμπίχ παρουσίασε στους συγκεντρωμένους, τις κύριες θέσεις των «Αρχών». Επεσήμανε ότι το έγγραφο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλεί τον ορθόδοξο κόσμο να μάθει τη γλώσσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως κάποτε η Εκκλησία έμαθε τη γλώσσα του ελληνιστικού πολιτισμού, εκφράζοντάς την απαράλλακτα μέσα από τη διδασκαλία.

 

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει κάτι να πει για τον άνθρωπο και την τακτοποίηση της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, με βάση τη μακρά εμπειρία. Επιπλέον, τον καλεί να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία στην πράξη, μέσω της προσπάθειας διατήρησης των ανθρώπινων  δικαιωμάτων».

 

Ο N.Β. Κότρελεφ, μέλος της ομάδας εργασίας για την επεξεργασία των «Αρχών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», στην ομιλία του, εξέτασε το θέμα της διατήρησης της ακεραιότητας της χριστιανικής διδασκαλίας για τον άνθρωπο, σε συνθήκες επιθετικής κοσμικοποίησης στην Ευρώπη και στον κόσμο.

 

Ειδικότερα, τόνισε ότι οι χριστιανοί έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν ενεργά τις προσεγγίσεις τους στη οργάνωση της δημόσιας ζωής.

 

Ένας από τους πιο γνωστούς υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Σερβία, καθηγητής Βόζιν Ντμίτριεβιτς, διευθυντής του Κέντρου των  Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμφάνιση σε μια από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της ρητά διατυπωμένης  προσέγγισης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία ισχύει για όλα τα σχετικά ζητήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Κατά την άποψή του, η εμφάνιση των «Αρχών» μαρτυρά το ισχυρό πνευματικό  και διανοητικό δυναμικό της Ρωσικής Εκκλησίας.

 

Επίσης στο συνέδριο προκλήθηκε μια ζωηρή συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκαν  διαφορετικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα των σχέσεων και ταυτοτήτων στην πρακτική εφαρμογής των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

 

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της σχέσης των κοσμικών και θρησκευτικών παραδόσεων σε εθνικό και διεθνές δίκαιο. Η εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας Καθηγήτρια  Μ. Ιβανόβα πραγματεύτηκε αυτό το ζήτημα σε σχέση με την κατάσταση που προέκυψε από την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της απόφασης  σχετικά με την αγωγή των βουλγάρων σχισματικών.

 

Μεγάλη προσοχή δόθηκε στην πρακτική εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικότερα, στο θέμα αυτό ήταν αφιερωμένη η αγόρευση του συμβούλου του προέδρου του Μαυροβουνίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σ. Τομόβιτς-Σούντιτς.

 

Τέλος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διάσκεψης, αποφασίστηκε να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την επεξεργασία του εγγράφου για τα ανθρώπινα  δικαιώματα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε πολύτιμη συμβολή στη συζήτηση για το θέμα αυτό στον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο.

 

Εκφράστηκε, επίσης, η  ελπίδα ότι αυτό το έγγραφο θα συνεισφέρει στην εμφάνιση όχι μόνο της πανορθόδοξης, αλλά και της πανχριστιανικής προσέγγισης στα ανθρώπινα δικαιώματα.