Η Ελευθερία εκφράσεως και τα όριά της

Το άρθρο που ακολουθεί αναφέρεται στην Ελευθερία εκφράσεως και τα όριά της με ορθόδοξα χριστιανικά και ελληνικά θεμέλια.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 2006 από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών και ήδη Εφέτη Δ.Δ. Νικόλαο Σταυριανίδη. Εξακολουθεί να είναι, αν και θεωρητικό, πρακτικά πολύ επίκαιρο. Τούτο, όχι μόνο για την ερμηνεία των κειμένων νόμων αλλά ιδίως για την διατύπωση νόμων: 
α) για την θέσπιση σωστών περιορισμών στην ελευθερία εκφράσεως,
β) για την επαναφορά της εντιμότητας στα ΜΜΕ και στην πολιτική ζωή, και στην καθημερινή και συναλλακτική ζωή,
γ) για την κατοχύρωση της ιστορικής αλήθειας στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ρωμηών-Ελλήνων στην Μικρά Ασία, αλλά και γενικότερα,
δ) για την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στις παραθρησκευτικές-αιρετικές οργανώσεις και
ε) εν γένει για τον περιορισμό της κάθε μορφής παραπλανητικής προπαγάνδας.

Κείμενα σαν αυτό αποδεικνύουν ότι είναι "τεχνικώς" δυνατή η νομική οριοθέτηση της ελευθερίας εκφράσεως με γνήσια κριτήρια αλήθειας και δικαιοσύνης, πέρα από το γράμμα αντίστροφων ή ελλιπώς διατυπωμένων διατάξεων νόμων.
Η απολυτοποίηση της ελευθερίας εκφράσεως είναι άλλωστε ειδωλολατρία, όπως κάθε απολυτοποίηση που κατασκευάζει ο άνθρωπος. Γι'αυτό, η απόλυτη ελευθερία εκφράσεως βρίσκεται στην ρίζα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού ο οποίος φέρει, παραπλανητικά, το ένδυμα της ελευθερίας.
Είναι λοιπόν δυνατή η αντιμετώπιση αυτού του νέου παγκόσμιου ολοκληρωτισμού . Και θα αντιμετωπισθή. Αρκεί να μην χάσουμε εμείς την πυξίδα των ορθοδόξων χριστιανικών κριτηρίων μας.