Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Οικονομική κρίση ή κρίση προτύπων ;

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων

 Δεν υπάρχει κρίση αποκλειστικά και μόνον οικονομική. Η οικονομία είναι μία ανθρώπινη και κοινωνική δραστηριότητα και επηρεάζεται από τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά, τον σκοπό ζωής και τη ψυχοσύνθεση των προσώπων και των συνόλων. Η σημερινή κρίση στην Ελλάδα και στην παγκόσμια οικονομία φαινομενικά μεν αφορά στους αριθμούς, στο εισόδημα, στην παραγωγή. Ουσιαστικά όμως είναι κρίση αξιών, προτύπων και ιδανικών. Είναι κρίση, παρακμή και διάψευση των υλιστικών ιδεολογιών που ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα και πολύ περισσότερο τη χώρα μας κατά τα τελευταία πενήντα τουλάχιστον χρόνια. Έχουμε μπροστά μας την πανηγυρική και θορυβώδη κατάρρευση των υλιστικών παραδείσων και των ψευδών οραμάτων που καλλιεργούσαν οι κυριώτερες διεθνείς ιδεολογίες των προσφάτων δεκαετιών.

 Υλιστική ήταν η αντιμετώπιση των πάντων από τη μαρξιστική ιδεολογία με όλες τις παραλλαγές της, λενινιστικές, σταλινικές, μαοϊκές κ.λπ. Η πάλη των τάξεων, η δικτατορία του προλεταριάτου, το μίσος κατά των εχόντων, αυτά και πολλά άλλα φανάτισαν εκατομμύρια μυαλά σε όλη τη γη, έστειλαν στην εξορία και στο θάνατο εκατομμύρια αντιφρονούντων, κατέστρεψαν ψυχές, κοινωνίες και οικονομίες. Στο όνομα μιας δήθεν επανάστασης για το καλό του λαού έγινε προσπάθεια να ξεριζωθούν από τις ψυχές των ανθρώπων τα δύο μεγάλα και ακατάλυτα ιδανικά. Η πίστη στον Θεό και η αγάπη στην Πατρίδα. Ο υλισμός και ο διεθνισμός μαζί με τον αθεϊσμό εδιδάσκοντο από τα σχολεία, τις εφημερίδες, τις τηλεοράσεις. Τα καταστροφικά αποτελέσματα τα είδαμε μετά την πτώση του τείχους του Βερολινου το 1989. Η γύμνια του μαρξιστικού υλισμού αποκαλύπτεται καθημερινά μπροστά μας. Και στη Καμπότζη ακόμη και σήμερα δικάζονται οι μαρξιστές μαζικοί δολοφόνοι, οι οποίοι κατήργησαν την πίστη προς τον Θεό στο όνομα του «αταξικού παραδείσου»!

 Παράλληλα σε άλλα σημεία του πλανήτη ανδρώθηκε η άλλη όψη του Ιανού: Ο υλισμός της καταναλωτικής και ισοπεδωτικής παγκοσμιοποιήσεως. Το κέρδος αποθεώθηκε, ο ατομοκεντρισμός θεοποιήθηκε, οι αγορές αναγορεύθηκαν σε μαγικούς συντελεστές της ευδαιμονίας των ανθρώπων. Όποιοι δεν κερδίζουν χρήματα καταδικάζονται στη χλεύη και στην απόρριψη. Το χρήμα είναι το παν, η παιδεία οφείλει να το υπηρετεί. Η διαφήμιση γιγαντώνει τον καταναλωτισμό και προκαλεί τεχνητή ευδαιμονία με πλαστικό χρήμα , το οποίο τελικά οδηγεί τους ανθρώπους σε συνεχή δανεισμό άρα σε απόγνωση, σε απελπισία , πολλές φορές και σε αυτοκτονία. Ο μαρξισμός κήρυττε το μίσος προς τους έχοντες, η παντοδυναμία των χρηματιστηριακών αγορών κηρύττει το μίσος προς τους πένητες και τους αδυνάμους. Η μαρξιστική επανάσταση επιδιώκει να εξοντώσει τους ισχυρούς τους παλαιού καθεστώτος για να δημιουργήσει τελικά τους δικούς της λίγους και εκλεκτούς που θα περνούν καλά. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών και του καταναλωτισμού βλέπει τους οικονομικά αδυνάτους σαν περιττά εμπόδια  που έχουν την ... απαίτηση να τους περιθάλψει το Κράτος Πρόνοιας. «Τα ανθρώπινα εμπόδια να εκτοπισθούν» κηρύττουν και ο δύο μορφές του υλισμού.

 Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τα πάντα κινδύνευσαν και κινδυνεύουν να αλλοιωθούν και να αλλοτριωθούν. Ευγενείς ιδέες όπως η ενοποίηση της Ευρώπης στο όνομα της ειρηνικής συνυπάρξεως και του Ευαγγελίου μετεξελίχθηκαν σε μία ακόμη υλιστική ιδεολογία, αντίθετη προς την αρχική βούληση των εμπνευστών τους. Οι Έλληνες έμαθαν να θεωρούν την Ευρώπη σαν τη «νέα Μεγάλη Ιδέα», η οποία θα τους φέρει πακέτα Ντελόρ και πακτωλούς χρημάτων για δημόσια έργα, αλλά και για τις τσέπες των επιτηδείων. Η αρχαιοελληνική έννοια της Παιδείας, η οποία εμπλουτίσθηκε από τη Χριστιανική Αποκάλυψη και από τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών και του Πατροκοσμά, μεταλλάχθηκε σε επαγγελματική κατάρτιση και σε κέντρο ταχείας εκμαθήσεως ξηρών γνώσεων με στόχο το χρήμα και όχι τη διάπλαση ανθρωπίνων χαρακτήρων. Τα πάντα στον βωμό της ύλης, του χρήματος, του κέρδους. Με αποτέλεσμα και τα νοικοκυριά και ολόκληρη η Ελλάδα να δανείζονται, διότι ξόδευαν και ξοδεύουν περισσότερα από όσα παράγουν. Τι άλλο χρειάζεται για να μετατραπεί η ηθική κρίση σε οικονομική;

 Μέσα σ’ αυτόν τον φρενήρη ανταγωνισμό μεταξύ υλιστικών ιδεολογιών ξεχάσθηκε το ήθος, η πνευματική καλλιέργεια, η ανάγκη για ολοκληρωμένες προσωπικοτητες, η προβολή καταλλήλων προτύπων για τους νέους. Ο υλισμός με όλα τα πρόσωπά του θέλει μανιωδώς να καταργήσει την πίστη στον Θεό και την αγάπη στη  Πατρίδα. Τα θεωρεί μεταφυσικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Κι όμως, όταν η μαρξιστική Ρωσία του Στάλιν δέχθηκε την επίθεση του Χίτλερ, τότε αναγκάσθηκε η αυταρχική εξουσία να ανοίξει τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και να προβάλει στο λαό τον αγώνα για τη Μητέρα Πατρίδα, την Αγία Ρωσία. Και όταν η μήτρα της υλιστικής παγκοσμιοποιήσεως, οι ΗΠΑ, είδαν Άραβες και άλλους ξένους να θέλουν να αγοράσουν τα λιμάνια τους η άλλες κρίσιμες επιχειρήσεις, αρνήθηκαν με το επιχείρημα ότι επάνω και από το χρήμα υπάρχει το εθνικό συμφέρον! Ωραίες είναι στα λόγια οι ιδεολογίες και οι συνθηματολογίες, όμως οι κοινωνίες που σέβονται τον εαυτό τους στις δύσκολες στιγμές θυμούνται και τον Θεό και τον πατριωτισμό.

Δυστυχώς στην Ελλάδα παρασυρθήκαμε μόνο από τα εύκολα συνθήματα και τις ξενόφερτες «μαγικές συνταγές» και ξεχάσαμε τα πρότυπα και τις αξίες που μας κράτησαν όρθιους επί χιλιάδες χρόνια. Και προ Χριστού και ακόμη περισσότερο μετά Χριστόν ο λαός μας, το Έθνος μας, επιβίωσε και διέπρεψε πολιτιστικά και αγωνιστικά, διότι δίδασκε στα παιδιά του την πίστη στον Θεό και στην Πατρίδα. Διαβάστε την Οδύσσεια του Ομήρου, το «Ίτε παίδες Ελλήνων» των Σαλαμινομάχων, τον όρκο των Αθηναίων Εφήβων. Μελετήστε τα έργα των Τριών Ιεραρχών, θυμηθείτε την πατριωτική δράση του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στο πλευρό του Νικηφόρου Φωκά, αναλύστε με προσοχή το κοντάκιο «Τη Υπερμάχω» που ήταν ο εθνικός ύμνος της Βυζαντινής Ρωμανίας. Ξαναδιαβάστε με συγκίνηση την τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν από την Άλωση, ξεφυλλίστε το Νέον Μαρτυρολόγιον του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ξεδιψάστε πνευματικά από τις Διδαχές και τις Προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ποιά είναι η κοινή συνισταμένη αυτών των κειμένων και προτύπων; Προφανώς η πίστη στον Θεό και η αφανάτιστη αγάπη προς την ελληνική Πατρίδα.

Αυτά πολεμούν και αυτά ξεριζώνουν οι οπαδοί των υλιστικών θεωριών. Και προβάλλουν σκοπίμως λανθασμένα πρότυπα στα παιδιά μας. Μέσα από σχολικά βιβλία, τηλεοπτικά θεάματα και κάθε είδους προπαγάνδες οι νέοι μας και οι νέες μας καλούνται να παρασυρθούν από την εφήμερη δόξα, την έκθεση της γυμνής σάρκας, τον τυχοδιωκτισμό, το εύκολο και άκοπο κέρδος, τις πάσης φύσεως διαστροφές, την ανοητολογία, την έλλειψη ρίζας και ουσίας. Και τα παιδιά μας μεταρέπονται σε άβουλους καταναλωτές, αγράμματους, ανιστόρητους, γλωσσικά αφασικούς. Και διαρκώς δανείζονται και υπερχρεώνονται ώστε να εντείνεται η οικονομική κρίση.

Το μόνο γνήσιο και ασφαλές αντίδοτο είναι οι παραδοσιακές αξίες και τα αιώνια πρότυπα που μάθαμε από τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού. Τα πρότυπα αυτά είναι οι Ήρωες και οι Άγιοι. Ο Αλέξανδρος είχε ως πρότυπό του τον Αχιλλέα. Ο Μέγας Βασίλειος προβάλλει προς τους νέους τη σωφροσύνη του Οδυσσέα, του Μ. Αλεξάνδρου, του Ηρακλέους. Οι υπόδουλοι Έλληνες επί Τουρκοκρατίας είχαν ως πρότυπα τους Νεομάρτυρες και τους Κλεφταρματολούς των βουνών. Ο Θ. Κολοκοτρώνης λέγει στον Άγγλο Χάμιλτον ότι την Επανάσταση την ενέπνευσε η ανάμνηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ο Παύλος Μελάς δίδασκε στους εντοπίους Μακεδόνες να αγωνίζονται για την Ορθοδοξία και τους αρχαίους προγόνους τους. Στο έπος του 1940 ο Κωστής Παλαμάς μιλούσε για το αθάνατο κρασί του 1821. Και στον Κυπριακό Αγώνα του 1955-59 οι έφηβοι αγωνιστές διάβαζαν τους βίους των μαρτύρων της Εκκλησίας και των ηρώων του Έθνους μας.

Μόνο με τέτοια πρότυπα θα έλθει η απαλλαγή από τη σοβούσα ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση. Όταν διδάξουμε στα παιδιά μας την κοινωνική αλληλεγγύη, την συμπονια, την ανθρωπιά. Να έχουν ως κύριο μέλημά τους το καθήκον προς τον Θεό, την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο. Να προβάλλουμε πρότυπα μορφωτικά που δια-μορφώνουν ανθρώπινους χαρακτήρες και όχι αυτά που μετατρέπουν τα παιδιά μας σε καταναλωτικά ρομπότ η σε εργαλεία ολοκληρωτικών ιδεολογιών. Να πείσουμε τα παιδιά μας ότι το χρήμα είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Ως Ορθόδοξοι και ως Έλληνες έχουμε λαμπρά, διαχρονικά και οικουμενικά πρότυπα να παρουσιάσουμε. Ας τα διδάξουμε στα παιδιά μας ώστε η νέα γενιά να αποφύγει την ηθική και οικονομική χρεωκοπία. Εμείς οι μεγαλύτεροι ευθυνόμαστε για την κρίση. Τουλάχιστον ας μην μεταφέρουμε το βάρος στους νεώτερους. Και ο Θεός βοηθός!

Κ.Χ 2010

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...