Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
23 Απριλίου 2024

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΛΗΞΕ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ...

polyteknoi_5

ΑΣΠΕ:  εμπαιγμός η δήλωση της  Υπ. Εργασίας κ Λ.Κατσέλη για εισοδηματικά όρια στα πολυτεκνικά επιδόματα.. μόλις ένα μήνα μετά την αναδίπλωση του κ. Λοβέρδου!

Μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες : 

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ !

 

ΑΣΠΕ    19.03.11

 

Η κ. Λ. Κατσέλη στη ΝΕΤ για τα κοινωνικά επιδόματα

ή διαβάστε το κείμενο:

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα καλημερίσουμε την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την κα Λούκα Κατσέλη, η οποία είναι μαζί μας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα ξεκινήσουμε μ’ αυτό που έθεσε ο οικονομικός μας συντάκτης, ο Μανώλης Σταυρουλάκης, στις 08:05: Τι ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη χώρα. Θα μπούμε και στα δικά σας θέματα φυσικά, αλλά έχει άμεση σχέση.

Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ουσιαστικά στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μια περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων στα ελληνικά νοικοκυριά και συγκεκριμένα βάζει όριο συνολικής καταβολής το εισόδημα που ορίζεται από το όριο της φτώχιας, δηλαδή τα 6.900 ευρώ. Πώς μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και αν θα γίνει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις που είναι μέσα στο Mνημόνιο και βεβαίως κάθε τόσο γίνονται προσαρμογές. Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων, ένας εξορθολογισμός ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ συνολικά απ’ όλα τα Υπουργεία, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από τον ΟΑΕΔ κτλ.Σε αυτόν τον εξορθολογισμό, οι δικές μας εκτιμήσεις είναι ότι μπορούμε να έχουμε μια εξοικονόμηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να περικόψουμε ένα σημαντικό επίδομα για τον Έλληνα άνεργο ή για τον δικαιούχο που πραγματικά το έχει ανάγκη. Μέσα σε δυο - τρεις μήνες, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή και αξιολόγηση όλων των δικαιούχων και νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τα νούμερα και τις πολιτικές, για να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυρία Κατσέλη, εγώ θέλω να κάνω μια πιο γενική ερώτηση γιατί η Μαριλένα είναι έτοιμη να πάει και συγκεκριμένα. Εγώ θέλω να καταλάβω με ποια λογική παρεμβαίνει ένας τέτοιος Οργανισμός, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική μιας χώρας. Δηλαδή πώς είναι δυνατό να βάζει ζήτημα μειώσεων μισθών, γιατί έχουμε ήδη στο Δημόσιο δύο μειώσεις μισθών και ζητάνε τρίτη, πώς είναι δυνατόν και με ποια δυνατότητα λένε ότι θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική πρόνοιας του ελληνικού κράτους. Δεν λέω για τ’ άλλα. Πώς είναι δυνατόν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα-πρώτα, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν λέει κάτι καινούργιο..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μιλάω για τη σελίδα 44.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν λέει κάτι καινούργιο έξω από τη διαδικασία που έχει θεσπιστεί για αξιολόγηση της πορείας του Μνημονίου και της εφαρμογής του κάθε τρεις μήνες.Δεύτερον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας από τους εταίρους μας, που μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έρχονται εκ μέρους των δανειστών της Ελλάδας, αξιολογούν την πορεία της εφαρμογής και κάνουν προτάσεις. Είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να αξιολογήσει αυτές τις προτάσεις, να τις εντάξει στο δικό της εθνικό σχέδιο και να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις, πάντοτε βεβαίως σε διάλογο και συζήτηση με τους εταίρους μας.

Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, Υπουργέ, αλλά το θέμα είναι άλλο: Η ψαλίδα είναι πολύ μεγάλη. Δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας λέει 1%-2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,8 δις, και εσείς τώρα μας είπατε 500 εκατ. Πώς θα βρεθεί μια χρυσή τομή σ’ αυτή την απόσταση; Είναι μεγάλη απόσταση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει απόσταση. Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν το 2011, 2012, 2013, και τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά μέτρα, είναι στο Μνημόνιο και εξειδικεύεται η εφαρμογή τους. Δεν πρόκειται για νέα μέτρα πέρα από αυτά που έχουμε πάρει.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Κυρία Κατσέλη, συγκεκριμένα μπορείτε να μας πείτε πάλι για τα επιδόματα;

Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΚΑΣ, ανεργίας, πολυτέκνων.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Κάτι διαβάσαμε στις εφημερίδες, ότι όσοι έχουν λέει ετήσιο εισόδημα 6.900 και πάνω, σ’ αυτούς θα κοπούν όλα τα επιδόματα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, το είπα ξανά στην αρχή της συζήτησης.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Λίγο συγκεκριμένα αν μπορείτε να μας πείτε...

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν επιδόματα π.χ. που δίνονται σε τρίτεκνους ή πολύτεκνους. Στα επιδόματα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους θα μπουν και εισοδηματικά κριτήρια, γιατί πιστεύουμε ότι είναι άδικο ένας τρίτεκνος ή πολύτεκνος, ο οποίος έχει υψηλό εισόδημα και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, να παίρνει και ένα επίδομα, όταν άλλοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη δεν μπορούν να το πάρουν. Άρα θα γίνουν κάποιες ανακατατάξεις, θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός, αλλά ειδικά τα επιδόματα ανεργίας δεν μπορούν να κοπούν, διότι είναι ανταποδοτικά.

Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όρια στο ΕΚΑΣ, αλλαγές θα έχουμε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να πω ότι μαζί μας είναι ο Γιώργος Τερζής, ο πολιτικός μας συντάκτης.

Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Καλημέρα και από μένα.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Κυρία Κατσέλη, μόνο σ’ αυτό να επιμείνω, στο επίδομα ανεργίας. Ξέρουμε ότι σε πάρα πολλές χώρες ευρωπαϊκές, όταν σταματάει το επίδομα ανεργίας, υπάρχει αυτό το επίδομα αλληλεγγύης -νομίζω ότι υπάρχει σε όλες τις χώρες εκτός από την Ιταλία.

Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και στο Μνημόνιο αναγράφεται «αναπροσαρμογή στα όρια διαβίωσης».

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ακριβώς. Αυτό το σκέφτεστε να το προσθέσετε; Διότι πλέον η ανεργία καλπάζει και βλέπουμε ότι χάνουν τη δουλειά τους και αυτό που λέμε «οι αρχηγοί» της οικογένειας, δηλαδή ο πατέρας που συνήθως έχει την κύρια δουλειά. Δηλαδή από τη στιγμή που χάνουν και οι δυο τη δουλειά τους, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν τίποτα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αρχικά να πω ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μάστιγα και η μεγάλη ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας είναι να στηρίξει την ελληνική οικογένεια. Και τη στηρίζουμε, προσπαθώντας να αλλάξουμε όλη μας την πολιτική από επιδόματα ανεργίας σε επιδότηση εργασίας. Γι’ αυτό προωθούμε τώρα αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα για την κοινωνική εργασία, εντάσσοντας ανέργους στην αγορά εργασίας, διατηρώντας θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.Άρα, στην προσπάθειά μας αυτή, ιδιαίτερα το 2011, η βασική μας προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε κάποιον να είναι άνεργος, αλλά να τον βάλουμε έστω και με κοινωνική εργασία στην αγορά εργασίας. Αυτούς που δεν μπορούμε να τους βάλουμε θα τους στηρίξουμε με αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας

.Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυρία Κατσέλη, το ξέρετε, 1 στους 5, όπως υπολογίζουμε εμείς σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και της ΓΣΕΕ, σε μια λογική μέσου όρου αλλά και ζωής, 1 στους 5 είναι σήμερα άνεργος. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα θέμα σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνοχή. Αλλάζει η κοινωνία μας δηλαδή. Δεν μπορώ να καταλάβω αν πραγματικά μπορούμε να πάρουμε τα πάνω μας, να ξανασταθούμε στα πόδια μας με πολιτικές ενίσχυσης ανέργων μόνο ή επιχειρήσεων ή διαχείρισης του προβλήματος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Αρβανίτη, τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, η ανεργία δεν είναι 20%. Αυτή τη στιγμή η καταγεγραμμένη ανεργία δεν ξεπερνάει το 15%. Τα προγράμματα που υλοποιούμε δεν μειώνουν το ποσοστό ανεργίας, απλώς βάζουν ένα ανάχωμα στην αύξησή της και έχουμε υπολογίσει ότι από το Νοέμβριο μέχρι τώρα η αναχαίτιση αυτή της αύξησης είναι περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες. Με απλά λόγια, θα ήταν πολύ υψηλότερο, περίπου στο 18%, το ποσοστό ανεργίας, εάν δεν υπήρχαν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.Δεύτερον, όπως είπα και πριν, το βασικό μέλημα είναι να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας εντός του 2011. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο. Το πρόβλημα της ανεργίας θα αρχίσει να αμβλύνεται, όταν το μηχανάκι της οικονομίας μπει μπροστά. Και αυτό περιμένουμε να γίνει από το τέλος του χρόνου και το 2012.Στο μεταξύ όμως δεν μπορούμε να καθόμαστε και να βλέπουμε την ανεργία να φουντώνει. Χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Κοινωνικό Ταμείο που έχουμε στη διάθεσή μας και όλες τις πολιτικές, για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια που πραγματικά δοκιμάζεται αυτή την περίοδο.

Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Για το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας που αναφέρατε νωρίτερα, αναρωτιέμαι τι βοήθεια πραγματική είναι. Πέντε μήνες είναι αυτοί οι άνθρωποι, 55.000 άνθρωποι, να προσφέρουν κοινωνική εργασία και μετά τι, Υπουργέ; Μήπως θα πάμε σε μια νέα γενιά stagiers; Και σε κάθε περίπτωση κατανοώ ότι κι εσείς το συμμερίζεστε, ότι αυτό δεν αποτελεί λύση, έτσι; Είναι μια ασπιρίνη σ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, εργασίας εν προκειμένω.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν στη χώρα μας, ανεξαρτήτως κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Αυτά υπάρχουν σε όλες τις χώρες και μέσω αυτών υλοποιούνται μικρά και μεγαλύτερα έργα που έχουν σημασία για τη γειτονιά μας, για το Δήμο μας, για την περιοχή μας, έργα που πρέπει να γίνουν, όπως δενδροφυτεύσεις, καθαρισμός ακτών, στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, καθαρισμός περιαστικών δασών κοκ. Είναι έργα για τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα, ώστε οι Δήμοι να τα κάνουν έτσι όπως θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να τα κάνουν, και επομένως για να γίνουν απασχολείς ανέργους, και ανειδίκευτους και ειδικευμένους, τους οποίους εντάσσεις σε ένα συνολικό πρόγραμμα για την υλοποίηση αυτών των συγκεκριμένων δράσεων.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Αυτό διαρκεί όμως 5 μήνες, όπως είπε ο Γιώργος. Από κει και πέρα τι γίνεται;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα μπω και σε αυτό. Η κοινωνική εργασία είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άμεσης απόδοσης. Ξεκινάει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έρχεται τον επόμενο μήνα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πόσο θα αμείβονται;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πληρώνονται με το βασικό μισθό, καθαρά μέχρι 625 ευρώ, συν την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, για ένα συνολικό ποσό περίπου 3.100 ευρώ για την υλοποίηση αυτών των συγκεκριμένων έργων. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όπως είπα είναι άμεσης απόδοσης, συνοδεύεται από δύο άλλα μεγάλα προγράμματα, από τα οποία μπορούν και οι συγκεκριμένοι άνεργοι, αλλά και άλλοι, να ωφεληθούν.Το πρώτο είναι το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης, το οποίο θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι και μετά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ήδη υπογράψαμε το πρώτο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ακολουθούν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και τι είναι αυτό; Θα μας πείτε ένα παράδειγμα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζει τον αναπτυξιακό ρόλο της νέας αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας. Όπως ξέρετε, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός έχει περάσει πλέον στα χέρια της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια σχεδιάζει και υλοποιεί αναπτυξιακές δράσεις και εμείς ως Υπουργείο Εργασίας ερχόμαστε και χρηματοδοτούμε την επιμόρφωση, κατάρτιση, επαγγελματική εξειδίκευση, πρακτική άσκηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, για να υποστηρίξει αυτό το έργο.Ένα απλό παράδειγμα. Πρόσφατα ήμουν στη Δράμα, όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη μαρμάρου και επεξεργάζονται το μάρμαρο. Δεν υπάρχουν τα στελέχη που μπορούν να επεξεργάζονται το μάρμαρο ή να κάνουν μαρμαρογλυπτική. Μπορεί κάλλιστα, λοιπόν, αυτό το πρόγραμμα να καταρτίσει στελέχη που θα έχουν δουλειές στις επιχειρήσεις της περιοχής, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τον άνεργο που ψάχνει επιλογές και τον ιδιωτικό τομέα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μεταφέρω λίγο τον κοινωνικό προβληματισμό μου, αφού έχω την ευκαιρία να έχω εσάς απέναντί μου. Ξέρετε, πολλοί φίλοι μου είναι άνεργοι και είναι 45 και 50 χρόνων. Αυτό που είπε η Μαριλένα είναι ουσιαστικά αυτό που ζούμε εμείς, γιατί ζούμε μαζί με τους ανθρώπους. Σήμερα εμείς είμαστε εργαζόμενοι, αύριο θα είμαστε κι εμείς στη θέση τους. Όταν χάνει ο πατέρας τη δουλειά, είναι η καλύτερη χειρότερη περίπτωση, διότι εμείς ξέρουμε περιπτώσεις που έχουν χάσει και οι δυο τη δουλειά τους.Με 600 ευρώ, οι πολιτικές αυτές, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι πολιτικές, όπως είπε ο Γιώργος, «ασπιρίνης», να μη μας πεθάνουν. Γιατί χάνει το σπίτι του, αλλάζει το παιδί εντελώς συμπεριφορά, αλλάζει η οικογένεια. Και θέλω να σας ρωτήσω αν αυτή η κατάσταση έρχεται να αλλάξει με επιχειρησιακές συμβάσεις από την άλλη, με άπλα στους επιχειρηματίες, που κάνουν ό,τι θέλουν. Βρήκανε παπά και θα μας θάψουν όλους τελικά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Αρβανίτη, μη ρίχνουμε αυτή τη στιγμή το βάρος στην επιχείρηση.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα πού να το ρίξω;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το βάρος αυτό και τη δυσκολία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι. Είναι βάρος στην οικογένεια και είναι έτσι ακριβώς όπως το είπατε, υπάρχουν οικογένειες που πραγματικά δεν τα βγάζουν πέρα, υπάρχουν και οικογένειες που έχουν μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να κλείσουν την επιχείρηση…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτοί είναι τραγική περίπτωση...

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα, είναι πολύ πιο γενικευμένο το πρόβλημα. Ακριβώς γι’ αυτό, πρέπει όλοι μαζί να βρούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο λύσεις για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους, τις πιο ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί για την ανάταξη της οικονομίας, για μια νέα οικονομία.Προσωπικά, είμαι αισιόδοξη, παρ’ όλο που είναι πραγματικά δύσκολη η κατάσταση που βιώνουμε το 2011. Διότι τα διαρθρωτικά μέτρα και η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η οποία πρέπει επιτέλους να έρθει και μετά τις αποφάσεις της Παρασκευής, είμαι αισιόδοξη ότι θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην αγορά. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να έχουμε μια επανεκκίνηση των επενδύσεων, που είναι το ζητούμενο.Ήδη οι εξαγωγές μας πάνε καλύτερα, για τον τουρισμό προβλέπεται να είναι μια καλή χρονιά. Είμαι αισιόδοξη ότι προς το τέλος του χρόνου θα υπάρξει μια αισθητή βελτίωση του τοπίου. Στο μεταξύ όμως δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα χέρια. Πρέπει πραγματικά, γιατί είναι έτσι όπως τα λέτε τα προβλήματα σε κάθε οικογένεια, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Και αυτά τα προγράμματα δεν είναι πανάκεια, αλλά βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πόσους βοηθούν; Μπορείτε να μας πείτε πόσους θα βοηθήσουν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που υλοποιούνται βοηθούν περίπου 800.000 ανθρώπους και διατηρούν θέσεις εργασίας για 800.000. Αυτός είναι ο στόχος.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Διατηρούν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διατηρούν και εντάσσουν. Ήδη έχουμε καταφέρει αυτούς τους τρεις μήνες να διατηρήσουμε περίπου 290.000 θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις και να εντάξουμε περίπου 60.000. Τα καινούργια προγράμματα απευθύνονται σε 55.000 ωφελούμενους και γι’ αυτούς επίσης προβλέπεται μια στήριξη για 5 μήνες, για άλλους 33.000 για τα επόμενα 2 χρόνια. Αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιούμε και από άλλους πόρους χρήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτά τα προγράμματα να τα εντείνουμε και να τα εξαπλώσουμε σε όλη την Ελλάδα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ θέλω να επιμείνω, θέλω να μείνω σ’ αυτό, με καίει. Εγώ και ο κ. Βαρδινογιάννης είμαστε ισότιμοι; Είναι δυνατόν να πάω εγώ σε μια λογική δηλαδή να κάνω ατομική σύμβαση εργασίας με το βιομήχανο; Μ’ έχει φάει λάχανο. Ο κάθε βιομήχανος. Ο κ. Μπόμπολας, ο κύριος τάδε. Ήταν στην παρούσα φάση ό,τι καλύτερο να προχωρήσουμε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας ή σε επιχειρησιακού τύπου συμβάσεις; Η ιστορία της COSMOTE δηλαδή δεν φανερώνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν προχωρήσαμε σε ατομικές συμβάσεις

.Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Προχωρούν αυτοί.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Ατομικές συμβάσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην αγορά, προβλέπονται από το εργατικό μας δίκαιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σε εποχή κρίσης υπάρχουν και καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως γνωρίζουμε.Η θεσμοθέτηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που προωθήσαμε αφορά συλλογικές συμβάσεις. Δηλαδή, εργαζόμενοι και εργοδότες κάθονται στο ίδιο τραπέζι, σε επίπεδο επιχείρησης, και τους δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσουν έτσι τους όρους εργασίας στην επιχείρηση, ώστε να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και, αν χρειαστεί, να υπάρξει και μια προσαρμογή των μισθών. Άρα, δεν πρόκειται για ατομικές συμβάσεις, πρόκειται για συλλογική σύμβαση.

Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τι ακριβώς συμφώνησε η Κυβέρνηση με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας την Παρασκευή; Επειδή το αναφέρατε κι εσείς. Διαβάζω ότι προβλέπει για το Δημόσιο ενιαίο μισθολόγιο και πάγωμα των μισθών για 3 έτη, αποδοχές με βάση την ανταγωνιστικότητα, για δε τον ιδιωτικό τομέα, που σας αφορά άμεσα, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, άρση όλων των αντικινήτρων και μία υποσημείωση κάνουν όλοι, ότι ο νόμος ο δικός σας, αυτός που μας αναφέρατε, τον Ιούνιο θα αποτελέσει παρελθόν, θα έρθει ένας νέος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, η πρόταση δηλαδή της κας Μέρκελ, δεν περιλαμβάνει τίποτε από αυτά. Είναι πολύ γενική, ουσιαστικά δεν έχει ακόμα εξειδικευθεί, θα εξειδικευθεί στις 25 Μαρτίου. Είναι ένα γενικό σύμφωνο, με το οποίο θέματα μισθολογικής πολιτικής, φορολογικής πολιτικής και παραγωγικότητας μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτές είναι οι κατευθύνσεις ή κάνουμε λάθος σε αυτό;

Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Και πιέζει η τρόικα σ’ αυτό…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι κατευθύνσεις και οι προτάσεις μιας συντηρητικής Γερμανίας αναφέρονται σε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ό,τι τελικά θα γίνει νομίζω αποδεκτή, και το είδαμε ήδη με τις προτάσεις του κ. Ρομπάι, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Θα μειωθούν κι άλλοι οι μισθοί, κα Κατσέλη; Αυτό βλέπουμε, αυτό διαβάζουμε, ότι θα μειωθούν κι άλλοι οι μισθοί και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εάν με ρωτήσετε αν στην ιδιωτική αγορά μειώνονται οι μισθοί, θα σας πω ναι και μάλιστα κάνουμε μία έρευνα αυτή τη στιγμή, για να τεκμηριώσουμε πόσο έχουν μειωθεί οι μισθοί. Ήδη με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε μια μείωση των μισθών σε όλη την αγορά της τάξεως του 5% με 7%. Αυτό όμως δεν είναι απόρροια πολιτικών. Είναι απόρροια της κρίσης που υπάρχει μέσα στην αγορά.Η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση είναι ένα καινούργιο εργαλείο, το οποίο θεσμοθετήσαμε ακριβώς αν θέλετε για να ορθολογικοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε η διαπραγμάτευση αυτή να προχωράει συντεταγμένα και να μην υπάρχουν τα φαινόμενα, τα οποία βλέπουμε, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Στο Δημόσιο, για να επιμείνουμε σ’ αυτό, έχει ακουστεί ότι θα πάμε και σε άλλη περικοπή μισθών; Διότι σε λίγο η Μαριλένα δεν θα πληρώνεται, θα πληρώνει για να βγαίνει στην τηλεόραση…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όπως και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν ανακοινώσει πολλές φορές, δεν προβλέπονται νέες μειώσεις μισθών μέσα στο Μνημόνιο το οποίο υλοποιούμε. Θα υπάρχουν με το ενιαίο μισθολόγιο αναπροσαρμογές, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε φάση επεξεργασίας.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Άφησα κάτι σε εκκρεμότητα, κα Υπουργέ. Η ιστορία της COSMOTE. Είναι σύννομη, κατά την άποψή σας, η κίνηση της εταιρείας; Για την εθελουσία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήταν δυστυχώς σε λάθος στιγμή. Δεν υπάρχει θέμα παρανομίας όσον αφορά στην απόλυση, αλλά επειδή είχαμε για 6 ώρες τη συζήτηση αυτή στην τριμερή, πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση. Ήταν κάτι ατυχές τη στιγμή εκείνη που ήρθε, αν και κατανοούμε ότι και η COSMOTE αντιμετώπιζε μια μεγάλη πτώση του δικού της τζίρου.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων δεν θα υπολογίζονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα; Προβληματισμό θέτω τώρα. Για όλες τις επιχειρήσεις είναι αυτός.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στις εργασιακές σχέσεις όλα υπολογίζονται. Υπολογίζεται και το παρόν και το παρελθόν και το μέλλον.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σ’ αυτό συμφωνούμε τώρα και οι δύο, δηλαδή συνέβαλαν και οι εργαζόμενοι για να υπάρχει κέρδος. Στη ζημιά, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι; Αυτή η ιστορία, αυτός ο μεσαίωνας δεν μπορεί να συνεχιστεί στο 2011, όπως και να’ ναι τα πράγματα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου είναι μια βαθιά ασύμμετρη σχέση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει εργατικό δίκαιο, γι’ αυτό υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και από τη δική μας τη μεριά αυτό που θέλουμε να ενδυναμώσουμε είναι η διαπραγματευτική δύναμη και του εργαζόμενου σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσει μαζί με τον εργοδότη να βρουν λύσεις που να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και να κρατάνε την επιχείρηση ζωντανή, γιατί μιλάμε για μία - δυο μεγάλες περιπτώσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το 95% των επιχειρήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές.Και το βασικότερο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι αυτές οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, διότι δεν μπορούν να καλύψουν το βασικό τους κόστος. Άρα μην βλέπουμε μόνο τις δυο - τρεις μεγάλες περιπτώσεις, όπου εκεί υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι να διατηρηθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, δεν βοηθάει η Κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση. Διότι συμφωνώ μαζί σας στο κομμάτι αυτό, όμως από την άλλη ο μικρός επιχειρηματίας έχει μια τεράστια φορολογία, που δε μπορεί να τα βγάλει πέρα, έχει γενικώς διαδικασίες, οι οποίες δεν βοηθούν την ανάπτυξή του, οπότε…

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και να ρωτήσω κάτι πάνω σ’ αυτό. Σας κατηγορούν από την αντιπολίτευση ότι δεν παίρνετε μέτρα για την ανάπτυξη και όλα αυτά και θεωρούν ότι ένα από τα μέτρα που θα έπρεπε να πάρετε είναι να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις. Δεν είναι δικό σας άμεσα, είσαστε και Οικονομολόγος... Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό; Το σκέφτεται η Κυβέρνηση; Και αν αυτό θα έχει αποτέλεσμα ή όχι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήδη έγινε μια προσαρμογή για το φόρο, ο οποίος μειώθηκε στο 23% και 20%. Η φορολογική πολιτική είναι μια φορολογική πολιτική που ακολουθείται από τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο του Μνημονίου και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη φορολογική πολιτική.Είδατε αυτό που γίνεται στην Ιρλανδία. Η Ιρλανδία έχει πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, είπε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, δεν μπόρεσε αυτό το πράγμα να γίνει αποδεκτό.

Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας είναι το θέμα, δεν είναι τόσο οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων. Ο ΦΠΑ είναι, που το είπατε κι εσείς για τα καύσιμα…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο ΦΠΑ είναι υψηλός, θα συμφωνήσω μαζί σας. Την πρώτη στιγμή που θα ξεφύγουμε από αυτή την πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, θα πρέπει να μειωθεί. Αλλά είναι κάτι που εντάσσεται μέσα στις προσαρμογές, οι οποίες γίνονται σταδιακά, καθώς εφαρμόζουμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Λέτε δηλαδή, όταν θα έρθει το καλοκαιράκι ή ο Σεπτέμβρης, να έχουμε μια άλλη εικόνα σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ειδικά στο καύσιμο ή στις επιχειρήσεις, ώστε να γίνει αυτό που λέμε η επανεκκίνηση της οικονομίας με ραντεβού;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν αποκλείω ότι μπορεί να γίνουν προσαρμογές και στη φορολογική πολιτική σταδιακά, καθώς η δημοσιονομική εξυγίανση προχωράει

Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Εγώ προτείνω να γυρίσουμε ξανά στα ευρωπαϊκά και στις εξελίξεις. Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, Υπουργέ. Είχαμε την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Δυο - τρία ζητήματα που είναι προς συζήτηση: Συναίνεση, και αν εσείς μπορείτε να τη δείτε μετά και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών και τους υψηλούς τόνους που κυριάρχησαν στη Βουλή, συζήτηση για ανασχηματισμό, που υπάρχει στην ατζέντα παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, και φυσικά εκλογές. Τις βλέπετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε βλέπω εκλογές. Ο ανασχηματισμός είναι στα χέρια πάντοτε του Πρωθυπουργού, όποτε νομίζει ότι η ομάδα πρέπει να αλλάξει. Όσον αφορά τη συναίνεση, είναι το διαρκές ζητούμενο.

Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Πάει καλά η Κυβέρνηση φαντάζομαι…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυρία Κατσέλη, είστε καλή ομάδα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι μια ομάδα η οποία πραγματικά έχει βάλει πλάτη και η οποία δουλεύει πάρα πολύ σκληρά σε μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο. Τα αποτελέσματα πάντοτε θα θέλαμε όλοι να είναι πολύ καλύτερα για όλους μας, και κυρίως για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος δοκιμάζεται, αλλά πρέπει να πω με όλη την ειλικρίνεια ότι όλα αυτά τα χρόνια έστω και 1/10 από αυτά που έγιναν τον τελευταίο χρόνο να είχαν γίνει, η χώρα μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη σημερινή επικοινωνία. Καλή σας ημέρα, καλή δουλειά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

==========================================

 

Παρατηρήσεις ΑΣΠΕ:

1. Συνιστούμε στην κ. υπουργό Εργασίας  και στον συνταγματολόγο υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μελετήσουν την απόφαση του  ΣτΕ Ολ 314/2007 η οποία αναφέρει μεταξύ των άλλων:

 ….Συνεπώς, η διάταξη της παρ. 6 άρθρ. 63 Ν 1892/1990, κατά το μέρος που δεν προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου της δικαιούχου της ισόβιας συντάξεως μητέρας, την σύνταξη δύναται να λάβει ο επιζών σύζυγός της, ο οποίος είχε την μετά τον θάνατο ευθύνη διατροφής των τέκνων, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 και 21 του Συντάγματος. Εξ άλλου, οι παροχές του νόμου αυτού, δηλαδή τόσο το επίδομα, όσο και η ισόβια σύνταξη, έχουν τον χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για την δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του οξέος δημογραφικού προβλήματος της Χώρας.

2. Παραθέτουμε απόσπασμα από την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το ν. 3918/15-2-2011 (ΦΕΚ 31 Α΄) αναφορικά με το πολυτεκνικό επίδομα:

   «16. Επί των άρθρων 42 και 43

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγεται κριτήριο συνεχούς και μόνιμης δεκαετούς διαμονής στην Ελλάδα για τον εκάστοτε δικαιούχο, τόσο για την καταβολή του επιδόματος τρίτου τέκνου, όσο και για την καταβολή του επιδόματος των υπόλοιπων τέκνων, εφόσον τα ανήλικα τέκνα ευρίσκονται στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται συναφώς πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την οποία, «με τη διάταξη του άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος παρέχεται μεν, κατ’ αρχήν, υπόδειξη προς τον κοινό νομοθέτη για την λήψη των καταλλήλων μέτρων φροντίδος υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών, εξυπακούεται, όμως, ταυτοχρόνως στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, συμφώνως προς τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδος, άνευ αποχρώντος λόγου, στα πλαίσια της αυτής σχέσεως (βλ. ΣτΕ. 2773, 2778, 2781/1991). Εν όψει δε της αδιαστίκτου διατυπώσεως της εν λόγω συνταγματικής διατάξεως αλλά και του προαναφερθέντος σκοπού της, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγον γενικωτέρου δημοσίου συμφέροντος (βλ. Σ.Ε. 2773/1991), δεν είναι, επίσης, συνταγματικώς ανεκτές, ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ανωτέρω ειδικής κρατικής φροντίδος, αφού έτσι αναιρείται, ως προς αυτές, η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους»

(ΣτΕ 1095/2001, ΕΔΚΑ 2001, σελ. 346, 1366/2009, αδημοσίευτη).»

 

3. Θεωρούμε τουλάχιστον εμπαιγμό να έχει ο Υπ. Υγείας αποσύρει οριστικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος και πριν περάσει μήνας να εμφανίζεται άλλος Υπουργός και να δηλώνει τα αντίθετα και να προκαλεί αναστάτωση και αβεβαιότητα στους πολύτεκνους. 

 

 

΄politeknoi

ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ:  Ο νέος νόμος του Υπ. Υγείας δημοσιεύθηκε.Για να τον δείτε πιέστε

ΕΔΩ

Θυμηθείτε :   έχουμε ευθύνη για την επιβίωση και το μέλλον των παιδιών μας και  του Έθνους μας

 

Το ζήτημα δεν έληξε μαζί με τις "διαβεβαιώσεις":

Ο αγώνας για τους ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ συνεχίζεται αμείωτος...

Έγγραφο 07.02.11 ΑΣΠΕ προς τους Βουλευτές, για το ν/σ του Υπ. Υγείας για τα πολυτεκνικά επιδόματα..

Ενημερώνεστε  για τις τελευταίες εξελίξεις από την ιστοσελίδα www.aspe.gr

!

 

__________________________________________________________________

ASPE_LOGO

Νέο έγγραφο ΑΣΠΕ προς τους Βουλευτές, για το ν/σ του Υπ. Υγείας για τα πολυτεκνικά επιδόματα..    
07.02.11

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Αρ. Πρωτ. 24                                    Αθήνα, 7/2/2011
Προς
Τα Μέλη της Βουλής
Ενταύθα
 
Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά.
 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΠΕ

ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

«ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο « ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ»

           
Με τις τελικές διατάξεις των άρθρων 42 και 43 του σχεδίου νόμου ο  Υπουργός Υγείας, ο οποίος ορθώς κατήργησε τα αντισυνταγματικά όρια εισοδήματος, που έθετε για τη χορήγηση του επιδόματος στις πολύτεκνες μητέρες και του τρίτου τέκνου,  γίνεται « ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στο αλεύρι», όπως αποδεικνύεται από τα ποσά που φαίνεται να περικόπτει.
            Ειδικότερα:

 - Α -

Επί του άρθρου 42.
             Όταν μία μητέρα με τρία τέκνα έχει δύο τέκνα κάτω των 23 ετών (και άνω των 6 ετών), το επίδομα που θα της καταβάλλεται είναι 2 Χ 44 = 88 ευρώ.  Εάν έχει ένα τέκνο κάτω των 23 ετών (και άνω των 6 ετών), το επίδομα που θα της καταβάλλεται είναι 1 Χ 44 = 44 ευρώ.
            Συνεπώς πρέπει στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο:
« Το παραπάνω επίδομα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερο του ποσού, το οποίο λαμβάνει η πολύτεκνη μητέρα ως ισόβια σύνταξη».
                                                             

 

- Β -

 Επί του άρθρου 43.
             Επί της παραγράφου 1.
            α)  Όταν μία πολύτεκνη μητέρα έχει δύο τέκνα κάτω των 23 ετών, το επίδομα πού θα της καταβάλλεται είναι 2 Χ 44 = 88 ευρώ μηνιαίως, ενώ μέχρι τώρα το ποσό αυτό δεν μπορούσε να είναι μικρότερο του ποσού, το οποίο λαμβάνει η πολύτεκνη μητέρα ως ισόβια σύνταξη, δηλ. από το ποσό των 102 ευρώ. Επομένως θα λαμβάνει το πολυτεκνικό επίδομα μειωμένο κατά 14 ευρώ (102 – 88).
            Οι πολύτεκνες μητέρες της κατηγορίας αυτής ανέρχονται σε 13.589 και η εξοικονόμηση της δαπάνης για το Υπουργείο Υγείας ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 2.282.952 ευρώ (13.589 Χ 14 ευρώ  Χ 12 μήνες).
            β)  Όταν μία πολύτεκνη μητέρα έχει ένα τέκνο κάτω των 23 ετών, το επίδομα που θα της καταβάλλεται είναι 1 Χ 44 = 44 ευρώ μηνιαίως, ενώ μέχρι τώρα το ποσό αυτό δεν μπορούσε να είναι μικρότερο του ποσού, το οποίο λαμβάνει η πολύτεκνη μητέρα ως ισόβια σύνταξη, δηλ. από το ποσό των 102 ευρώ. Επομένως θα λαμβάνει το πολυτεκνικό επίδομα μειωμένο κατά 58 ευρώ (102 – 44).
            Οι πολύτεκνες μητέρες της κατηγορίας αυτής ανέρχονται σε 18.790 και η εξοικονόμηση της δαπάνης για το Υπουργείο Υγείας ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 13.077.840 ευρώ (18.790 Χ 58 ευρώ  Χ 12 μήνες).
            Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις παρατηρείται το παράλογο, τραγελαφικό και αντιφατικό φαινόμενο: η πολύτεκνη μητέρα με ένα ή δύο τέκνα κάτω των 23 ετών να λαμβάνει πολυτεκνικό επίδομα μικρότερο από την ισόβια σύνταξη - που είναι 102 ευρώ μηνιαίως – δηλ. 88 ευρώ και 44 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα!!! Και όχι μόνο αυτό αλλά και η μητέρα η οποία δεν είναι πολύτεκνη και έχει τέσσερα (4) τέκνα λαμβάνει ως σύνταξη τα 102 ευρώ και δεν τα λαμβάνει η πολύτεκνη μητέρα η οποία και αυτή έχει τέσσερα (4) τέκνα, αλλά ένα ή δύο από αυτά είναι κάτω των 23 ετών.
Συνεπώς επειδή δεν νοείται η πολύτεκνη μητέρα με παιδί ηλικίας κάτω των 23 ετών να λαμβάνει επίδομα μικρότερο της σύνταξης που θα λαμβάνει όταν όλα τα τέκνα της υπερβούν το 23 έτος της ηλικίας τους  πρέπει, για λόγους ουσιαστικής στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας και ευνομίας, στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο:
« Το παραπάνω επίδομα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερο του ποσού, το οποίο λαμβάνει η πολύτεκνη μητέρα ως ισόβια σύνταξη».
           γ) Ως προς το χρονικό διάστημα της δεκαετίας που αναφέρεται στις παραγράφους 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 43, θα πρέπει να προστεθεί:
« Στο χρονικό διάστημα της δεκαετίας υπολογίζεται και αυτό της προσωρινής διαμονής εκτός Ελλάδος για λόγους σπουδών ή άλλους λόγους για όσους κατοικούσαν προηγουμένως μονίμως στην Ελλάδα».
 
Επί της παρ. 3.
            Οι πολύτεκνες οικογένειες (μητέρες), που λαμβάνουν το επίδομα του τρίτου τέκνου και το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας ανέρχονται όλες - όλες μόλις σε 6.960 και η όλη δαπάνη, που θα εξοικονομήσει το Υπουργείο Υγείας ανέρχεται μόλις σε 3.674.880 ευρώ ετησίως ( 6.960 Χ 44 Χ 12).
            Συνεπώς πρέπει  η παράγραφος αυτή (3) να απαλειφθεί.
 
            Συνολικώς δε η όλη εξοικονόμηση της δαπάνης από τις παραπάνω παράλογες και απαράδεκτες περικοπές στις πολύτεκνες μητέρες ανέρχεται στο ποσό των 19.035.672 ευρώ ετησίως!!! ( 2.282.952 συν 13.077.840 συν 3.674.880).
 
             Αναρωτιέται ο καθένας: από αυτά θα σωθεί η  Ελληνική οικονομία;  Αυτή είναι η ειδική φροντίδα που υποχρεούται το Κράτος να λαμβάνει για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως επιτάσσει το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος;
            Περιττό βέβαια να επισημανθεί ότι η χορήγηση του επιδόματος τρίτου τέκνου και του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας καθιερώθηκε για να ενθαρρυνθούν τα νέα ζευγάρια στην απόκτηση περισσότερων παιδιών, αφού όλοι αναγνωρίζουν την εφιαλτική κατάσταση της γήρανσης του πληθυσμού και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην πατρίδα μας, που έχει καταντήσει να είναι η 3η πλέον γηρασμένη χώρα του κόσμου.
           Σχετικώς με το σχολιασμό της  διαβούλευσης, που φέρει την υπογραφή του  Υπουργού  Υγείας, η επιλογή των δύο σχολίων, από τις εκατοντάδες που ζητούσαν την απόσυρση των διατάξεων, αν δεν είναι τυχαία, είναι μάλλον ατυχής και ουδέν προσφέρει.
          Τα παραπάνω ποσά, που περικόπτει ο κ. Υπουργός, μπορούν να εξοικονομηθούν από την περιστολή τόσων άλλων μη αναγκαίων δαπανών  του Δημοσίου και δεν χρειάζεται η περικοπή των επιδομάτων από τις πολύτεκνες μητέρες.
 
 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 

       Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας                    

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                      Εμμανουήλ Χρυσόγελος        

 

Παραθέτουμε την είδηση αρχείου για τη διαβούλευση:

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Το θέμα δεν έληξε

με τη δήλωση

Λοβέρδου...

Άνευ προηγουμένου

ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑ

ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ 

ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ.

Είναι επιτακτική ανάγκη

η συμμετοχή όλων,

πολυτέκνων και μη

έως 1.1.2011

http://www.opengov.gr/yyka?p=87 

 

Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προς διαβούλευση, το σχέδιο νόμου : «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις»  

Ανακοίνωση ΑΣΠΕ:  Το θέμα δεν έληξε, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις αντιδράσεις μας, μέχρι την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων που στρέφονται κατά της οικογένειας και των πολυτέκνων…   

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος μετά την επίθεση που δέχθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Αστέριο Ροντούλη στις 20/12/2010, δήλωσε: «Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος. Θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στον τομέα αυτό».

 Οι Πολύτεκνοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να εφησυχάσουν από την παραπάνω δήλωση που μπορεί να σημαίνει «πολλά ή τίποτα» μέχρι να έρθει το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή για συζήτηση. Κατόπιν τούτου επιβάλλεται η άμεση και συντονισμένη δραστηριοποίηση όλων ανεξαιρέτως των Συλλόγων Πολυτέκνων για την απόσυρση των παραπάνω απαράδεκτων άρθρων του σχεδίου νόμου που μόνο ντροπή προκαλούν στον πολυτεκνικό κόσμο.

 

 

________________________________

Εγκύκλιος ΑΣΠΕ αρ. 8/2010 για τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπ.Υγείας       

 

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Αρ. Πρωτ. 324

Αθήνα, 21/12/2010

Προς

όλες  τις  Πολυτεκνικές Οργανώσεις-

Μέλη της ΑΣΠΕ

Εγκύκλιος αρ. 8 / 2010

Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους σας εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές και σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω επείγοντα θέματα:

-Α-

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προς διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» στη θέση:

http://www.opengov.gr/yyka?p=87

Με το παραπάνω σχέδιο νόμου γίνεται μια άνευ προηγουμένου:

ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Ειδικότερα:

Επί του άρθρου 42 «Οικογένειες με τρία τέκνα».

1)      Με την παράγραφο 1 θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος του τρίτου τέκνου, ηλικίας έως έξι (6) ετών, όπως το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ μεικτά δηλ. καθαρά περίπου 30.000 ευρώ.

2)     Με την παράγραφο 2 στην μητέρα που έχει τρία τέκνα και με την προϋπόθεση του ίδιου παραπάνω ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των 40.000 ευρώ καταργεί τη χορήγηση επιδόματος, εφ΄ όσον έχει τέκνο ηλικίας μέχρι 6 ετών, των 44 ευρώ μηνιαίως, που ελάμβανε για κάθε ένα από τα άλλα δύο τέκνα της.

Επίσης, στην περίπτωση που τα τέκνα της είναι άνω των 6 ετών η μητέρα θα λαμβάνει για κάθε τέκνο, ηλικίας μέχρι 23 ετών, μηνιαίως 44 ευρώ (δηλ. 3 Χ 44). Όταν το τέκνο θα συμπληρώσει το 23ο έτος το επίδομα θα μειώνεται για τα δύο τέκνα σε 88 ευρώ μηνιαίως και με το ένα τέκνο κάτω των 23 ετών σε 44 ευρώ μηνιαίως!!! Ενώ μέχρι σήμερα το επίδομα αυτό δεν μπορούσε, σε κάθε περίπτωση, να είναι μικρότερο των 178 ευρώ και ήταν αφορολόγητο (άρθρο 6 παρ. 1 Ν.3631/2008), ενώ τώρα με τη νέα διάταξη καταργείται το αφορολόγητο.

3) Με την παράγραφο 6, αφού το άρθρο 4 του Ν.3454/2006 αναφέρεται στις παροχές της παρ. 2 του άρθρου 1 του ιδίου νόμου θεσπίζεται το ίδιο παραπάνω όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των 40.000 ευρώ για τη χορήγηση της εφ΄ άπαξ παροχής των 2.000 ευρώ για τη γέννηση του τρίτου και κάθε τέκνου μετά το τρίτο.

Επί του άρθρου 43 «Πολύτεκνες οικογένειες».

1)   Με την παράγραφο 1 το μηνιαίο επίδομα που εχορηγείτο στην πολύτεκνη μητέρα, που είχε τέκνα κάτω των 23 ετών ήταν 44,68 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο της και σε ουδεμία περίπτωση κάτω των 102 ευρώ (όσο δηλ. το ποσό της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας), με τη  νέα ρύθμιση το ποσό αυτό περιορίζεται και στους  πολυτέκνους «καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού σαράντα  τεσσάρων (44) ευρώ υπό την προϋπόθεση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων να μην υπερβαίνει το ποσό των σαράντα  χιλιάδων (40.000) ευρώ»!!!

2) Με την παράγραφο 2 εφ΄ όσον οι παραπάνω πολύτεκνες δεν θα λαμβάνουν το επίδομα δεν θα δικαιούνται της ισόβιας σύνταξης .

3) Με την παράγραφο 3 καταργείται η καταβολή του παραπάνω πολυτεκνικού επιδόματος των 44 ευρώ μηνιαίως, εφ΄ όσον η πολύτεκνη μητέρα έχει τρίτο τέκνο και λαμβάνει το επίδομα τρίτου τέκνου

4)    Με την παράγραφο 4 δίδεται η χαριστική βολή κατά των πολυτέκνων και το άκρον άωτο της βαρβαρότητας κατ΄ αυτών αφού ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΤΗΣΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 40.000 ΕΥΡΩ ΜΕΙΚΤΑ ΔΗΛ. ΚΑΘΑΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000!!!

Αυτό δεν έχει προηγούμενο, να καθορίζεται δηλ. η πολυτεκνική ιδιότητα βάσει του παραπάνω ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και όχι του αριθμού των τέκνων!!!

-Β-

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 15/12/2010

Στις 15 Δεκεμβρίου 2010, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολυτέκνων που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ζαππείου και την πορεία που επακολούθησε μέχρι τη Βουλή η ηγεσία των Πολυτέκνων επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους αρμόδιους Υπουργούς, στους Βουλευτές και στα ΜΜΕ ψήφισμα, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως κατωτέρω:

Ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Συμβουλίου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που έχει στη δύναμή της 102 Συλλόγους πολυτέκνων και εκπροσωπεί Πανελλαδικά πάνω από 180.000 πολύτεκνες οικογένειες, ενόψει της επιχειρούμενης προαποφασισμένης και αναιτιολόγητης κατάργησης και φαλκίδευσης  όλων των διατάξεων  υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και του θεσμού της οικογένειας γενικότερα,

οι συμμετέχοντες στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολύτεκνοι αποφασίσαμε ομόφωνα την σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος, με το οποίο

ΖΗΤΑΜΕ

1.      Άμεση απόσυρση των επίμαχων άρθρων 42, 43 και 44 του Κεφαλαίου 5 «Οικογενειακά επιδόματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες» του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Θεωρούμε παντελώς αστήρικτη, αυθαίρετη και υποβολιμαία τη διάκριση και το διαχωρισμό των πολυτέκνων στους άνω των 40.000 € και στους κάτω των 40.000 € και την απονομή της ιδιότητας του πολυτέκνου με βάση αυτό τον εισοδηματικό διαχωρισμό κατά παράβαση του ισχύοντος Συντάγματος, των αποφάσεων του Σ.τ.Ε., αλλά και κάθε έννοιας δικαίου και νομιμότητας.

Παρομοίως θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για:

·         τη χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα, καθώς και του επιδόματος 3ου παιδιού, δεδομένου ότι το μέτρο αυτό καθιερώθηκε ως δημογραφικό κίνητρο για να ενθαρρυνθούν νέα ζευγάρια στην απόκτηση περισσότερων παιδιών, αφού όλοι αναγνωρίζουν την εφιαλτική κατάσταση γήρανσης της πληθυσμού και υπογεννητικότητας. Η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι η 3η περισσότερο γερασμένη χώρα στον κόσμο!  Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση και της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα, όπως γνωρίζει και δήλωσε ο Συνταγματολόγος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει κριθεί με την 1095/2001 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (και πληθώρας αποφάσεων του ίδιου Δικαστηρίου έως σήμερα) ως αντισυνταγματική, αλλά και όλων των Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας.

·         τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής των 2.000 ευρώ που καταβάλλεται για τη γέννηση του 3ου και κάθε επόμενου τέκνου.

·         τη συμμετοχή στην ειδική κατηγορία του 20% των πολυτέκνων και των τέκνων πολυτέκνων, αλλά και του 10% των τριτέκνων, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ!!!

·         τη συμμετοχή στις προσλήψεις για τη μερική απασχόληση ΜΟΝΟΝ των πολυτέκνων, των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων.

·         ειδικώς και μόνον για τους πολυτέκνους, τα τέκνα πολυτέκνων και τους τριτέκνους, τη συμμετοχή τους στις προσλήψεις του Ν. 2643¤1998 (ΑΜΕΑ, Πολυτέκνους, Εθνικής Αντίστασης, Αναπήρων πολέμου κ.λπ.)!!!

·         τις μεταθέσεις των τριτέκνων δημοσίων υπαλλήλων!!!

2.      Να σεβαστεί η Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τις αποφάσεις του ΣτΕ και όλων των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

3. Να καταργηθούν και σε κάθε περίπτωση να τροποποιηθούν όλες οι διατάξεις που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση με τις οποίες εξομοιώνει τους πολυτέκνους με τους αγάμους, όπως έχει πράξει αυτό με το όριο απαλλαγής στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αγνοώντας προκλητικά τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας.

4.      Να σταματήσει η απαράδεκτη και αντισυνταγματική φορολόγηση των πολυτέκνων με 4 και άνω προστατευόμενα τέκνα.

5.      Να εφαρμοσθεί ο Νόμος 3255/2004 περί διορισμού των εκπαιδευτικών πολυτέκνων χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ (που ήταν ένα αποτελεσματικό δημογραφικό κίνητρο και έφερε νέες γεννήσεις) καθώς και ο Νόμος περί των μετεγγραφών των πολυτέκνων και των τέκνων τους. Να καταργηθεί η διάταξη που μετέφερε στο λεκανοπέδιο της Αττικής τη Χαλκίδα, και τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πλήξει τις μετεγγραφές των πολυτέκνων.

6.      Να ληφθούν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να τεθεί φρένο στο δημογραφικό κατήφορο για να μην καταντήσουμε οι Έλληνες μια ασήμαντη μειοψηφία γερόντων μέσα στη χώρα μας.

7.      Συμμετοχή της ΑΣΠΕ στη διαμόρφωση πολιτικών που θα στηρίζουν την οικογένεια και θα ανατρέπουν την επερχόμενη δημογραφική κατάρρευση.

Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρμόδιους Υπουργούς, στους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους βουλευτές και στα ΜΜΕ.

-Γ-

ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος μετά την επίθεση που δέχθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Αστέριο Ροντούλη στις 20/12/2010, δήλωσε: «Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος. Θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στον τομέα αυτό».

Οι Πολύτεκνοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να εφησυχάσουν από την παραπάνω δήλωση που μπορεί να σημαίνει «πολλά ή τίποτα» μέχρι να έρθει το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή για συζήτηση. Κατόπιν τούτου επιβάλλεται η άμεση και συντονισμένη δραστηριοποίηση όλων ανεξαιρέτως των Συλλόγων Πολυτέκνων για την απόσυρση των παραπάνω απαράδεκτων άρθρων του σχεδίου νόμου που μόνο ντροπή προκαλούν στον πολυτεκνικό κόσμο. Ειδικότερα:

α) Η ιστοσελίδα για διαβούλευση http://www.opengov.gr/yyka?p=87 θα είναι ανοικτή και θα δέχεται σχετικά σχόλια μέχρι 27/12/2010.

Παρακαλούμε να κινητοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη σας προκειμένου να αποστείλουν τα σχόλιά τους μέσω internet, είτε δικό τους είναι αυτό είτε συγγενών τους ή φίλων τους.

β) Να παροτρύνετε τα μέλη σας να συνεχίσουν την αποστολή επιστολών, fax, email, ή τηλεγραφημάτων διαμαρτυρίας στους πολιτικούς και άλλους Κυβερνητικούς παράγοντες της περιοχής σας και ιδιαίτερα στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο στις παρακάτω διευθύνσεις:

1.         Πρωθυπουργό

Email  dialogue@politicalforum.gr ,  polites@politicalforum.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Τηλ. 210-33.85.424

Fax. 210-67.15.799

Δ/νση: Μέγαρο Μαξίμου - Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

2.          Γιώργο Παπακωνσταντίνου Υπ. Οικονομικών

Emai minister@minfin.gr

Τηλ. 210-32.44.924, 33.32.606, 32.21.511

Fax. 210-33.32.608

Δ/νση:  Νίκης 5-7,  Τ.Κ. 101 80 Αθήνα

3.         Ανδρέα Λοβέρδο, Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Email loverdos@hol.gr,   loverdos@parliament.gr

Τηλ. 210-52.35.815, 52.35.819

Fax. 210-52.39.101

Δ/νση:  Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 101 87

Συνάδελφοι, όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να κατακλείσουμε τα γραφεία τους με τηλεφωνήματα, fax, email και επιστολές μέχρι να αποσυρθούν οι αντιδημογραφικές και αντισυνταγματικές διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που στρέφονται ευθέως κατά της οικογένειας και των Πολυτέκνων και το αίτημα είναι:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 42 - 43 και 44 του παραπάνω σχεδίου νόμου δεδομένου ότι:

1) Παραμένει η διάταξη που καθορίζει ως συνολικό μηνιαίο πολυτεκνικό επίδομα μόνο το ποσό των 44 ευρώ, ανεξαρτήτως της αποσύρσεως της διάταξης για τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού είναι ρητή η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 43 του άνω σχεδίου νόμου.

2) Παραμένει η κατάργηση της χορήγησης του πολυτεκνικού επιδόματος, για όσο χρόνο η πολύτεκνη μητέρα λαμβάνει το επίδομα του τρίτου τέκνου κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 43 του ίδιου ως άνω σχεδίου νόμου (δηλ. ενώ ελάμβανε 178 ευρώ μηνιαίως για το 3ο τέκνο και 178 για το πολυτεκνικό επίδομα, τώρα λαμβάνει μόνο το ένα δηλ. μόνο 178 ευρώ μηνιαίως).

3) Μέχρι σήμερα το πολυτεκνικό επίδομα δεν μπορούσε να είναι μικρότερο των 102 ευρώ (δηλ. όσο είναι το ποσό της πολυτεκνικής σύνταξης), αυτό καταργείται κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 43 του άνω σχεδίου νόμου.

4) Ακόμη στη μητέρα που λαμβάνει το επίδομα του τρίτου τέκνου μέχρι ηλικίας 6 ετών της καταργεί το επίδομα για τα άλλα δύο τέκνα εφόσον είναι κάτω των 23 ετών, που ήταν 44 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας                  Ο Διευθυντής

Βασίλειος Θεοτοκάτος     Εμμανουήλ Χρυσόγελος      Χαράλαμπος Παύλος

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...