Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Οι τράπεζες θέλουν να εξαφανίσουν για πάντα τους κωδικούς

router 01


Οι μεγάλες παραβιάσεις ασφαλείας στο διαδίκτυο γίνονται ολοένα και πιο συχνές με τις σχετικές ειδήσεις να αποτελούν πλέον ρουτίνα. Και όμως πολύς κόσμος προτιμά έναν απλό κωδικό για τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Για αυτό τον λόγο, κάθε χρόνο, ο πιο συχνός κωδικός του κόσμου παραμένει το «123456», ένας κωδικός τόσο προφανής που δεν χρειάζεται σχεδόν καμία τεχνική γνώση για να παραβιαστεί.

Η τεχνολογική βιομηχανία αναζητεί λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθώντας να ξεφορτωθεί μια για πάντα την ανάγκη εισαγωγής κωδικού. Η βιομετρική τεχνολογία και ειδικά η σάρωση δαχτυλικών αποτυπωμάτων, σταθερά τα τελευταία χρόνια αντικαθιστά τον ανάγκη εισαγωγής κωδικού. Πλέον με την ευρεία χρήση συσκευών που λειτουργούν με τη φωνή όπως το Amazon Echo και το Google Home οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν τεχνολογίες που αναγνωρίζουν τον τρόπο ομιλίας ενός ανθρώπου.

«Το όραμα μας είναι να εξαφανίσουμε τελείως τους κωδικούς», αναφέρει ο Ντίλαν Κέισι, αντιπρόεδρος της Yahoo! η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο χάκερ πολλές φορές. «Στο μέλλον θα κοιτάμε πίσω και θα γελάμε που ήμασταν αναγκασμένοι να δημιουργήσουμε σειρές 10 ή και παραπάνω χαρακτήρων με νούμερα, γράμματα και σύμβολα για να χρησιμοποιήσουμε κάποιες τεχνολογικές υπηρεσίες, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που ένας έφηβος τώρα πρέπει να γελάει στην ιδέα του να αγοράσει ένα μουσικό άλμπουμ ή ένα CD».

Τα ερωτήματα που παραμένουν είναι το κατά πόσο οι εταιρείες θα μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο να αλλάξει από τους «παραδοσιακούς» κωδικούς στις βιομετρικές μεθόδους ταυτοποίησης αλλά και κατά πόσο αυτή η νέα τεχνολογία θα αποδειχτεί πιο ανθεκτική απέναντι στους χάκερ.
Η Apple ήταν αυτή που έκανε ευρέως γνωστή την τεχνολογία σάρωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων όταν παρουσίασε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο iPhone τέσσερα χρόνια πριν. Στη συνέχεια έβαλε αντίστοιχη τεχνολογία στο MacBook και τώρα παίρνει σειρά η Microsoft. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία άφησε τους περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών της όπως το Outlook.com, το Xbox.com και το Skype.com να κάνουν log-in μέσω σάρωσης του δαχτυλικού τους αποτυπώματος από το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο.

Η τραπεζική βιομηχανία, έχει υιοθετήσει κάποιες από τις τεχνολογίες αιχμής για την ταυτοποίηση των πελατών τους. Η βρετανική τράπεζα Barclays από το 2014 διαθέτει σύστημα αναγνώρισης φωνής στους χρήστες τηλεφωνικής τραπεζικής. Το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν και άλλες τράπεζες όπως η HSBC, η Citi και η Santander.

Η αναγνώριση προσώπου είναι άλλη μια τεχνολογία που χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί. Η Lloyds ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία την τεχνολογία Hello της Microsoft που επιτρέπει την ταυτοποίηση του πελάτη μέση της κάμερας του υπολογιστή του.

Είναι οι νέες τεχνολογίες άτρωτες απέναντι στις επιθέσεις των χάκερ; Το στέλεχος της Barclays Σάιμον Σέπαργκαν θεωρεί πως ναι και αναφέρει ότι το σύστημα αναγνώρισης φωνής που χρησιμοποιεί η τράπεζα δεν έχει παραβιαστεί ούτε μια φορά μέχρι σήμερα. «Ακόμη και αν κάποιος μιμηθεί μια φωνή ή παίξει μια ηχογράφηση το σύστημα μπορεί να το καταλάβει», σημειώνει ο ίδιος.

Ωστόσο η διευθύντρια ερευνών της ABI Research δεν εμφανίζεται τόσο σίγουρη. «Με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να έχουμε μηχανές που θα μπορούν να μιμηθούν φωνές ανθρώπων και ακόμη να παραστήσουν ότι είναι κάποιος άλλος», αναφέρει.

Τον περασμένο Απρίλιο τρεις προγραμματιστές από μια startup τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασαν το εργαλείο σύνθεσης φωνής, Lyrebird, το οποίο όπως είπαν μπορεί να «μιμηθεί την φωνή του οποιουδήποτε» αρκεί να υπάρχει μια μαγνητοφώνηση τουλάχιστον 60 δευτερολέπτων.


Πηγή: Bloomberg, Insider, ID-on't renounce my freedom

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...