Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
24 Απριλίου 2024

Ο Εμφύλιος στη Συρία, η αναγνώριση αυτόνομων Κουρδικών περιοχών και ο επικείμενος εμφύλιος στην Τουρκία

peoples protection units flag 01


Παρά τις επίμονες αντιδράσεις της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ξεκάθαρη διάθεση να συνεχίσουν τη συνεργασία  με τις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) ως τις πλέον ικανές για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους σε χερσαίες επιχειρήσεις.

Το YPG είναι ο ένοπλος βραχίονας της Κουρδικής Ανωτάτου Επιτροπής, δλδ. της κυβερνήσεως του Συριακού Κουρδιστάν (Rojavayê Kurdistanê) μίας Συριακής περιοχής στη Βορειο – Ανατολική Συρία που θεωρείται ως de facto αυτόνομη. Επανδρώνεται κυρίως από Κούρδους αυτονομιστές, στις τάξεις του όμως μάχονται επίσης Άραβες από διάφορα έθνη, Τούρκοι ακόμη και Δυτικοί «στρατιωτικοί σύμβουλοι». Δημιουργήθηκε αρχικά το 2004 από το Κόμμα Δημοκρατικής Ενώσεως (PYD) στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ και ετέθη στην υπηρεσία της Κουρδικής Ανωτάτου Επιτροπής (η οποία περιλαμβάνει το PYD) το 2012 (σ.1). Πρόκειται για τον μοναδικό εώς σήμερα στρατιωτικό σχηματισμό που έχει αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στο Ισλαμικό Κράτος, παρά τον συνεχή εναντίον του πόλεμο από την Τουρκία με το πρόσχημα του… πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Από τις αρχές του περασμένου έτους, το YPG έχει απελευθερώσει από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους μεγάλο μέρος συριακών εδαφών που εφάπτονται των τουρκικών συνόρων, υποστηριζόμενο από αέρος από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail (σ.2) η επίσκεψη του Brett McGurk πριν από δύο εβδομάδες, συνοδευόμενου από Γάλλους και Βρετανούς συμβούλους, σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου σε περιοχή της Συρίας που ελέγχεται  από Κουρδικές δυνάμεις. Ο Brett McGurk είναι αντιπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Barrak Obama, αρμόδιος για το σχηματισμό στρατιωτικού συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι επίμονες τουρκικές αντιδράσεις στην προσέγγιση ΗΠΑ – Κούρδων αυτονομιστών έχουν εώς στιγμής μόνο ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα: Τον αποκλεισμό του PYD από τις συνομιλίες της Γενεύης που τελικά ανεβλήθησαν επ’ αόριστον στις 3 Φεβ. 2016 με πρόσχημα τις πιέσεις των ομάδων της αντιτιθέμενης στο καθεστώς Assad «Συριακής Αντιπολιτεύσεως».

Aπό την πλευρά της Ρωσσίας, κι ενώ την περασμένη Πέμπτη εγκαινιάστηκε η μόνιμη αντιπροσωπεία των Κούρδων της Συρίας στη Μόσχα, διαφαίνεται διάθεση αναγνωρίσεως αυτόνομης Κουρδικής περιοχής στη Συρία. Η μη – αντίδραση της επίσημης Συριακής κυβερνήσεως σε αυτή την εξέλιξη είναι ένδειξη της ανοχής της από πλευράς καθεστώτος Assad (σ.3) πράγμα που δείχνει προς κάποιου  είδους προσυμφωνημένη πρόταση για  ομοσπονδιοποίηση της Συρίας στις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αν έχει πραγματικά εξασφαλισθεί η Αμερικανική συναίνεση σε μια τέτοια μεσοπρόθεσμη εξέλιξη, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δημιουργία αυτόνομης και διεθνώς αναγνωρισμένης Κουρδικής περιοχής στα Νότια σύνορά της. Από εκεί εώς το ξέσπασμα ενός εμφυλίου στην Τουρκία η απόσταση είναι μικρή, άρα οι «συγκρατημένες» εώς τώρα αντιδράσεις της τουρκικής κυβερνήσεως είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθούν σε κανονική στρατιωτική χερσαία εισβολή στη Βόρειο Συρία. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει το  -ιστορικά ισχυρότατο-  ενδεχόμενο οι Κούρδοι να θεωρούνται αναλώσιμοι από Ρωσσία και ΗΠΑ στο πλαίσιο της διαπραγματεύσεώς τους για το μέλλον της Συρίας και του περιορισμού των τουρκικών επεκτατικών φιλοδοξιών, καθώς ή επέκταση του μεσανατολικού εμπόλεμου χάους στην Τουρκία δεν συμφέρει μεσοπρόθεσμα καμία από τις εμπλεκόμενες «μεγάλες δυνάμεις».
 

Σημειώσεις/Παραπομπές

1. Η επίσημη ιστοσελίδα του YPG στα Αγγλικά ΕΔΩ
2. Το δημοσίευμα της Daily Mail ΕΔΩ
3. Σχετικό δημοσίευμα της Asia Times ΕΔΩ


Πηγή: Αβέρωφ

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...