Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Η "Γλωσσική Επανάσταση" του Ερντογάν, συνοψίζει τον αντιδυτικό και πολιτιστικό του ισλαμισμό

toyrkiko alphavitario 01

 
Σε μια βαθιά πολωμένη Τουρκία, τα λόγια δεν είναι μόνο λόγια. Αποτελεί μέρος της εκστρατείας του Ερντογάν το να καταστήσει την Τουρκία πιο ισλαμική και πιο τουρκική. Κατά την άποψή του, αυτό συνεπάγεται την απαλλαγή της τουρκικής γλώσσας από "ξένες" λέξεις - αλλά στις ξένες, ο Ερντογάν, δεν περιλαμβάνει τις αραβικές. 

Τι υπάρχει σε ένα όνομα; Μια καλή συμφωνία. Θα προσβάλλετε έναν Τούρκο αν αποκαλούσατε τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας του «Κωνσταντινούπολη» αντί για  «Istanbul». Ο Τούρκος φίλος σας πιθανότατα δεν θα ήξερε ότι η λέξη «Κωνσταντινούπολη» μορφοποιήθηκε από το «Εις την Πόλιν», που σημαίνει «στην πόλη», στα ελληνικά.

Εξετάστε τη δική μου περίπτωση. Γεννήθηκα στην Άγκυρα, με έναν παππού από τη Γεωργία, που εγκαταστάθηκε πρώτα στο Ρίζαιο. Η μητέρα μου ήταν περήφανη Χαλκηδονία. Οι γονείς μου ετάφησαν στο Αϊβαλί. Την παιδική μου ηλικία την πέρασα στη Σμύρνη και την στρατιωτική μου εκπαίδευση στην Αμάσεια. Ήμουν στρατιώτης στο Cevlik, μέσω του El-Azez. Ή εξετάστε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι από την Ποταμιά. Ο προκάτοχός του, άλλος ένας Ισλαμιστής, είναι από την Καισάρεια. Οι τρεις προκάτοχοί του, χρονολογικά, προήλθαν από την Ακροηνό, τη Σπάρτη και το Μαλντιέ. Οι Τούρκοι οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία τους στον νικηφόρο πόλεμο της Καλλίπολης. Μια άλλη μεγάλη ημέρα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν η αποβίβαση του Ατατούρκ στο Σαμψούντα, από όπου ξεκίνησε τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Και η πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών ήταν η Προύσα.

Κανένα από αυτά τα ονόματα δεν είναι Τουρκικά. Ακόμη και η σύγχρονη λέξη για την τουρκική πατρίδα, "Anadolu", προέρχεται από την ελληνική λέξη "Ανατολή".

Ωστόσο, σε μια βαθιά πολωμένη Τουρκία, η γλώσσα δεν είναι απλά μία γλώσσα. Αποτελεί μέρος της εκστρατείας του Ερντογάν, για να καταστήσει την Τουρκία πιο ισλαμική και πιο τουρκική. Είναι αξιοσημείωτο ότι, το 2014, ο Erdoğan έδωσε διάλεξη για μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνει, μιλάει, διαβάζει ή γράφει. "Κάποτε είχαμε μια γλώσσα [την οθωμανική] απόλυτα κατάλληλη για την επιστήμη", θρηνούσε. "Στη συνέχεια, εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα [επανάσταση του αλφαβήτου του Ατατούρκ]." Το 1923, μόνο το 2,5% των Τούρκων ήταν εγγράμματοι και μόνο ένα κλάσμα αυτών μπόρούσε να μιλήσει οθωμανικά.

Με πολλούς τρόπους, το πάθος του Erdoğan για μια νεκρή γλώσσα είναι τόσο ιδεολογική, όσο και Οργουελική: «Η επανάσταση θα ολοκληρωθεί, όταν η γλώσσα θα είναι τέλεια» (George Orwell, 1984). Σήμερα, με την οθωμανική γλώσσα να έχει πλέον ξεχαστεί, ο Ερντογάν θέλει να απαλλάξει τα τουρκικά από «ξένες λέξεις». Γιατί; Επειδή «η Τουρκία αντιμετωπίζει μια θανάσιμη απειλή από ξένες επιδράσεις»."

Ο Erdoğan δήλωσε πρόσφατα: "Πώς αρχίζουν οι επιθέσεις εναντίον πολιτισμών; Με τη γλώσσα." Στη συνέχεια, διέταξε η ξένη λέξη "αρένα" να αφαιρεθεί από αθλητικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι περισσότερες "αρένες" μετατρέπονται τώρα σε "stadium" ή "park" - και οι δύο είναι μη τουρκικές λέξεις.

Η επανάσταση της γλώσσας του Erdoğan είναι προβληματική για πολλούς λόγους. Αρχικά, η αντίληψή του για τους "ξένους", αντικατοπτρίζει τη ισχυρή ισλαμική ιδεολογία του.

Η Wikipedia περιγράφει μια ξένη γλώσσα ή λέξη ως "γλώσσα ή λέξη που είναι γηγενής σε άλλη χώρα". Με αυτόν τον ορισμό, ο Erdoğan έχει δίκιο ότι οι "arena", "mall", "computer", "tower" και "check-up" είναι ξένες λέξεις. Αλλά τι γίνεται, για παράδειγμα, με το "Tayeb", το όνομα του Προέδρου, που σημαίνει "καλός ή ευγενικός" στα αραβικά;

Το 2012, από τα 27 ονόματα που ανήκαν σε υπουργούς της κυβέρνησης του Erdoğan, τα 20 ήταν κοινά αραβικά ονόματα, δύο ήταν η τουρκική έκδοση ενός κοινού αραβικού ονόματος και μόνο πέντε ήταν τουρκικά. Ακόμα και το πρώτο γηγενές τουρκικό drone, που κατασκευάστηκε και παρουσιάστηκε εν μέσω πυροτεχνημάτων, είχε ένα περσικό όνομα: το Άνκα («φοίνικας»).

Ποιό είναι λοιπόν το πρόβλημα του Ερντογάν με τα ξένα ονόματα ή τις λέξεις; Είναι καλά αν προέρχονται από ορισμένους μουσουλμανικούς πολιτισμούς, αλλά ξένα εάν προέρχονται από απομακρυσμένους μουσουλμανικούς πολιτισμούς, όπως των Hui στην Κίνα και άλλοι στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ινδία. Ο Ερντογάν δεν θεωρεί τίποτα αραβικό ή, σε κάποιο βαθμό, περσικό, ως "ξένο".

Το 2011, ο Favlus Ay, Τούρκος πολίτης ασσυριακής καταγωγής, άσκησε έφεση στο δικαστήριο για να αλλάξει το επώνυμό του (το οποίο σημαίνει στα τουρκικά "φεγγάρι") σε Bartuma, το οποίο έχει το ίδιο νόημα σε μια συριακή γλώσσα. Το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημά του, αλλά ο Ay δεν παραιτήθηκε. Τελικά, άσκησε έφεση ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να ζητήσει την ακύρωση του άρθρου 3 του νόμου για τα οικογενειακά ονόματα, βάσει του οποίου η ένστασή του για το όνομα "Bartuma", απορρίφθηκε. Το άρθρο αυτό απαγορεύει τη χρήση επωνύμων "που ανήκουν σε ξένα έθνη και φυλές". Το κατώτερο δικαστήριο ανέφερε αυτό το άρθρο όταν εκδίκασε την προσφυγή του Ay, με το σκεπτικό ότι ήταν "κατά της εθνικής ενότητας." Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης, ότι το αίτημα του Αy για ανάκληση του άρθρου 3 του νόμου για τα οικογενειακά ονόματα, πρέπει να απορριφθεί και πάλι προκειμένου να διατηρηθεί η εθνική ενότητα.

Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι η απαγόρευση και η νομική βάση της είναι γελοία. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η ιστορία, ειδωμένη από μια ευρύτερη γωνία, είναι ακόμα πιο παράλογη από την ίδια την απαγόρευση. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίος αποφάνθηκε υπέρ της απαγόρευσης των ξένων ονομάτων, ονομάζεται Χασίμ Κίλιτς. Το Hasim (Hashim ή Hasheem) είναι ένα κοινό αραβικό αρσενικό όνομα. Έτσι, ένα συριακό όνομα προφανώς ανήκει σε μια "ξένη φυλή", αλλά ένα αραβικό όνομα όχι. Είναι οι Τούρκοι Άραβες; Μιλούν την ίδια γλώσσα; Έχουν την ίδια εθνικότητα; Όλοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Η τουρκική ισλαμική αναζήτηση για την απαλλαγή της τουρκικής γλώσσας από τις δυτικές λέξεις είναι θεμελιωδώς υποκριτική. Ο Ερντογάν και άλλοι σημαντικοί άνδρες στην Άγκυρα μεταφέρονται με δυτικά αυτοκίνητα· χρησιμοποιούν δυτικά κινητά τηλέφωνα, εφαρμογές και λογισμικό· αγοράζουν όπλα κατασκευασμένα στη Δύση, για να υπερασπιστούν τη χώρα τους· φορούν φανταχτερά δυτικά κοστούμια και γραβάτες, αλλά μισούν τα δυτικά λόγια. Τυγχάνει, η τουρκική λέξη για τον "υποκριτή" να είναι πραγματικά τουρκική.

 

Ο Burak Bekdil είναι αρθρογράφος με έδρα την Άγκυρα. Συχνά γράφει για το Ινστιτούτο Gatestone και για το Defence News και είναι μέλος του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής.

 

Πηγή: besacenter.org, Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...