Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 113

Βιβλία Ιστορίας στην Κύπρο: Ανακοινωθέν Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} πηγή: Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} http://www.romfea.gr

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, κατά τη σημερινή συνεδρία της, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με το γενικότερο θέμα της Παιδείας μας,

ειδικότερα δε με τις εντεινόμενες συζητήσεις για επιχειρούμενη επέμβαση στη μέχρι σήμερα προσφερόμενη σχολική ύλη στο μάθημα της Ιστορίας.

 

Από στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της Ιεράς Συνόδου και αφορούν εισηγήσεις που έγιναν σε συνεδριάσεις της «Επιστημονικής Επιτροπής για την Ιστορία», φαίνεται πως παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις προχωρεί η υλοποίηση του στόχου για αμφισβήτηση του τρόπου και των αρχών συγγραφής της Ιστορίας μας. Από τα πιο πάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι επιδιώκεται:

α) Η αμφισβήτηση της συμβολής της Εκκλησίας στην επιβίωση του Έθνους και στην απελευθέρωσή του από τους κατά καιρούς κατακτητές.

 

β) Η υπόσκαψη του Κλήρου με την κατηγορία ότι ταυτιζόταν με τους κατακτητές.

 

γ) Η απόδοση στην πλευρά μας εγκλημάτων που δεν έγιναν ή αν έγιναν (πάντως σε πολύ μικρότερη κλίμακα απ’ όσο προβάλλεται) έγιναν από ανεύθυνα στοιχεία σε συνθήκες οργής και αντεκδίκησης και όχι από το συντεταγμένο κράτος.

 

δ) Η προβολή και η υπερεκτίμηση του ρόλου ομάδων ή οργανωμένων συνόλων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και στους άλλους εθνικούς αγώνες.

 

Η Ιερά Σύνοδος πιστεύει ότι η προσπάθεια αυτή, αν τελεσφορήσει, θα αποβεί ολέθρια για την έκβαση του αγώνα που διεξάγουμε, γιατί μ’ αυτή, ηθελημένα ή αθέλητα επιχειρείται:

 

α) Υπονόμευση ενός βασικού βάθρου του αγώνα μας. Όταν στο ευρύ κοινό υποσκαφτεί η εμπιστοσύνη προς την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της, αίρεται και μιά σημαντική συνιστώσα του αγώνα.

 

β) Υπόσκαψη της διεθνούς προσπάθειάς μας για απόδοση στην Τουρκία των ευθυνών της για τα εγκλήματα που διέπραξε και δικαιολόγηση της εισβολής της στην Κύπρο.

 

Η Ιερά Σύνοδος φρονεί ότι είναι και ο χρόνος εντελώς ακατάλληλος για την ανακίνηση αυτού του θέματος. Γι’ αυτό και απευθύνεται προς το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την παρουσία στην Επιτροπή για την Ιστορία δύο Αρχιερέων για να εκφράζεται και να ακούεται η θέση της Εκκλησίας γύρω από τα θέματα αυτά.

Επί πλέον η Ιερά Σύνοδος πιστεύει ότι ο ρόλος της Εκκλησίας στην Παιδεία του τόπου υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνιστικός. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνει τις θέσεις της για τους σκοπούς και τους στόχους που πρέπει να έχει η Παιδεία μας:

 

Σκοπός των ελληνικών σχολείων της Κύπρου πρέπει να είναι η πνευματική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών σύμφωνα με τις αρχές της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας και της Ελληνικής Παράδοσης.

 

Η εκπαίδευση στα σχολεία μας πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και να προετοιμάζει τους ελεύθερους, δημοκρατικούς και υπεύθυνους πολίτες με τη δημιουργία καταστάσεων που βοηθούν στην κατάκτηση της γνώσης, στην ανάπτυξη ορθών στάσεων, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, στη σφυρηλάτηση ιδανικών και αρχών, στη συνειδητοποίηση της βαθύτερης σημασίας του ορθόδοξου χριστιανικού ήθους.

 

Η προσφερόμενη εκπαίδευση πρέπει να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων σήμερα, από τον τουρκικό στρατό εδαφών μας, να τονώνει το εθνικό και αγωνιστικο φρόνημα των μαθητών, μακριά από πνεύμα σωβινισμού, μισσαλοδοξίας και διχόνοιας.

 

Ταυτόχρονα να ενισχύει την αλληλοκατανόηση με τό σύνοικο στοιχείο με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την συνολική πρόοδο του νησιού μας.

 

Τα σχολεία μας πρέπει να καλλιεργούν στους μαθητές το αίσθημα αποδοχής, ανεκτικότητας και κατανόησης, προετοιμάζοντας τον αυριανό πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πολίτη της Ευρώπης, ο οποίος επιδιώκει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της γης, για την δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου, δίκαιου και ειρηνικού.

 

Η Ιερά Σύνοδος τέλος επαναλαμβάνει και πάλι ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης γύρω από το εθνικό μας θέμα, εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Τουρκίας, πρέπει όλοι, Κυβέρνηση, Εκκλησία, Κόμματα και Εθνικό Κέντρο να διαβουλευτούμε σοβαρά για τον τρόπο εξόδου από τα αδιέξοδα και δημιουργία προοπτικής επιβίωσής μας στη γη των πατέρων μας με μιά λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων του τόπου μας.

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...