Ανατριχίλα! Reuters : Ετοιμάζεται άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Ευρώπης στην Ελλάδα – Η Ελλάδα θα γίνει αποικία με ξένη αστυνομική δύναμη!
TIDEON : Παραθέτουμε για ενημέρωση τα ελληνικά και το αγγλικό δημοσίευμα καθώς και την διάψευσή του από την Κομισιόν. Επειδή πολλά διαψεύστηκαν μέχρι τώρα και κατόπιν έγιναν, βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Αν μείνουμε άπραγοι, τα παιδιά μας, ως σκλάβοι, αύριο θα μας φτύνουν, διότι δεν φανήκαμε αντάξιοι των προηγουμένων ηρωϊκών γενεών.
Ανατριχίλα! Reuters : Ετοιμάζεται άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Ευρώπης στην Ελλάδα – Η Ελλάδα θα γίνει αποικία !
- ''Κατεβάζουν πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία με περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της''
- '' Ή θα γίνει αυτό, ή οι Έλληνες δεν θα λάβουν άλλα χρήματα''
- ''Η επίσημη εξουσία δεν θα είναι πλέον στα χέρια τους, οι Έλληνες πρέπει να το δεχθούν αυτό''
- Ώρα 17.20 Μέρκελ : Να μείνει μόνιμα η Τρόικα στην Αθήνα!
Εαν αληθεύει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, τότε η χώρα μας περνάει σε ξένα χέρια, 70 χρόνια μετά την γερμανική κατοχή και 190 χρόνια μετά την επανάσταση κατά του Τουρκικού ζυγού.
Σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ευρωπαικό σχέδιο είναι να αφαιρεθούτν αρμοδιότητες από την ελληνική κυβέρνηση και να δοθούν στην ομάδα δράσης ''Task Fource'' υπό την ηγεσία του Horst Reichenbach.
Με το εκβιαστικό δίλημμα '' ή θα γίνει αυτό, ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα'' ευρωπαίος αξιωματούχος εκμυστηρεύεται ανώνυμα στο Reuters, πως μεθοδεύονται οι εξελίξεις ώστε να αναλάβει η ομάδα δράσης κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, με πρώτη τις αποκρατικοποιήσεις.
Ένδειξη του τι ετοιμάζεται είναι οι λέξεις που επιλέγει να διαρρεύσει στο Reuters ευρωπαική πηγή :'' Το μέγεθος της παρέμβασης θα είναι άνευ προηγουμένου.Εάν είχαμε ενδείξεις υπεύθυνης διαχείρισης όπως συνέβη στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αυτό όμως, λείπει στην Ελλάδα.Είναι σαφής η στήριξη για μεγαλύτερη εποπτεία στην Ελλάδα.Θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση. Η επίσημη εξουσία δεν θα είναι πλέον στα χέρια τους, οι Έλληνες πρέπει να το δεχθούν αυτό''.
Πως σχεδιάζουν να μας καταλάβουν
Η πρόταση που έχει ως τώρα προκριθεί, και δημοσιεύεται στο Euro2day, είναι να ενισχυθεί με εκατοντάδες ξενόφερτους τεχνοκράτες η ομάδα δράσης της Κομισιόν που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.
Μεταξύ των σεναρίων είναι και η δημιουργία ενός μόνιμου σώματος που θα εδρεύει στην Αθήνα και θα συνεχίζει τη δουλειά της τρόικας.
Παγώνει κανείς διαβάζοντας την περιγραφή του ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters :''Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει ελληνικά, αλλά που να μην είναι με την πλευρά των Ελλήνων.Πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτικά, ας το ονομάσουμε τεχνική βοήθεια.. ή κάπως αλλιώς. Δεν μπορούμε να τους ποδοπατήσουμε''.
Σύμφωνα με το πρακτορείο οι μόνοι στην Ευρώπη που αντιστέκονται σε αυτό το σχέδιο είναι οι Ιρλανδοί που το χαρακτηρίζουν ''ως μία νέα μορφή αποικιοκρατίας''.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=101749&catid=13
Οι Γερμανοί ξανάρχονται! - Α.Μέρκελ: "Κυβέρνησή μας στην Αθήνα"!
18-10-2011 21:25:53
VIDEO http://www.youtube.com/watch?v=Has9Bvlyxdk&feature=player_embedded
Επιβεβαιώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την εγκατάσταση μόνιμης ευρωπαϊκής κυβέρνησης στην Αθήνα με πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες, όπως είχε μεταδώσει το μεσημέρι το πρακτορείο Reuters.
Μιλώντας σε στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, ανακοίνωσε την πρόθεση σχηματισμού μόνιμης κυβέρνησης της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο των δημοσιονομικών και ό,τι άλλο χρειαστεί.
Η κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι μόνη της: Θα μεταφερθεί και μόνιμο τμήμα της Eurogendfor, δήθεν για συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας, πρακτικά για να αποτελεί την δύναμη προστασίας, αφού δεν έχουν εμπιστοσύνη στα εγχώρια σώματα ασφαλείας. Και πληροφορίες από απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβεβαιώνουν ότι όντως, είχε έρθει μία αντιπροσωπεία του, μαζί με την κύρια δύναμη που κατευθύνθηκε στο Κόσοβο!
Επίτροποι με πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες θα αναλάβουν τον έλεγχο των υπουργείων.
Αυτά ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας που γίνονται, δυστυχώς, πραγματικότητα. Ή μάλλον θα γίνουν πραγματικότητα, αν εξακολουθήσουμε να επαιτούμε και να λέμε "ναι" σε ό,τι μας ζητάνε.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι περιμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης για παραπομπή των χωρών που δεν τηρούν τους όρους για χαλιναγώγηση των ελλειμμάτων τους, στο ευρωδικαστήριο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Στα χέρια του Reichenbach η κυβερνητική εξουσία;
Την εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην «task force» υπό τον Horst Reichenbach φαίνεται πως περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για να πάρουμε την 6η δόση, σύμφωνα με δημοσίευμα - «βόμβα» του πρακτορείου Reuters!
«Η επίσημη εξουσία δεν θα είναι πλέον στα χέρια τους. Οι Έλληνες πρέπει να το δεχθούν αυτό», δηλώνει μεταξύ άλλων στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται, προσθέτοντας: «ή θα γίνει αυτό, ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα».
Κατά το δημοσίευμα, οι εταίροι μας αναζητούν ένα πρόσωπο που «να μιλάει ελληνικά, αλλά να μην είναι με την πλευρά των Ελλήνων», το οποίο μαζί με την task force θα αναλάβει κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, με πρώτη από όλες τις αποκρατικοποιήσεις. «Πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτικά, ας το ονομάσουμε τεχνική βοήθεια ή κάπως αλλιώς. Δεν μπορούμε να τους ποδοπατήσουμε», υπογραμμίζει.
Βάσει της πρότασης, η προς το παρόν ολιγομελής ομάδα δράσης της Κομισιόν, που βρίσκεται στην Αθήνα υπό τον κ. Reichenbach, θα ενισχυθεί με εκατοντάδες τεχνοκράτες και θα αποκτήσει ορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, για τις οποίες θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
«Το μέγεθος της παρέμβασης θα είναι άνευ προηγουμένου», αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει: «εάν είχαμε ενδείξεις υπεύθυνης διαχείρισης όπως συνέβη στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αυτό όμως, λείπει στην Ελλάδα».
Κατά τον ίδιο, στους κόλπους της Ε.Ε. «είναι σαφής η στήριξη της πρότασης για μεγαλύτερη εποπτεία στην Ελλάδα», αν και κάποιοι διαφωνούν κάνοντας λόγο για μορφή αποικιοκρατίας που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Ένωση.
Πάντως, η Κομισιόν διέψευσε το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως κανένα κράτος - μέλος δεν έχει καταθέσει πρόταση για εκχώρηση εξουσιών από την Ελλάδα, κάτι το οποίο θα προσέκρουε και στις συνθήκες της Ε.Ε..
http://www.star.gr/politics/112049/
Reuters: Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας
18 Οκτωβρίου 2011, 15:08 EEST
Sigmalive/Zougla
Σενάριο ευρείας παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια των δανειστών, αποκάλυψε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters.
Το πρακτορείο τονίζει πως η ιδέα αυτή, δηλαδή να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία και να υπάρξει περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, έχει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.
Βάσει της πρότασης, η προς το παρόν ολιγομελής ομάδα δράσης της Κομισιόν που βρίσκεται στην Αθήνα υπό τον κ. Horst Reichenbach θα στηριχθεί με περισσότερες τεχνοκράτες που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα αποκτήσει ορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα έχει τον τελικό λόγο σε διάφορους τομείς, όπως επί παραδείγματι στις αποκρατικοποιήσεις.
Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν πως, αν και ορισμένοι, κυρίως οι Ιρλανδοί, απορρίπτουν την πρόταση ως μία νέα μορφή αποικιοκρατίας, η ευρύτερη στήριξη ενισχύεται.
«Ή θα γίνει αυτό ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα» αναφέρει μία πηγή του Reuters προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει πως η ομάδα δράσης πρέπει να αναλάβει ορισμένες από τις λειτουργίες του κράτους.
http://www.sigmalive.com/news/greece/429219
Ζητείται... ανθέλληνας!
- 18 Οκτωβρίου 2011, 15:51
«Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει ελληνικά, αλλά να μην είναι με το μέρος των Ελλήνων». Με αυτή τη φράση κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιγράφει στο Reuters το σχέδιο που συγκεντρώνει όλο και περισσότερους υποστηρικτές και θέλει να υπάρξει ευρεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, ώστε να προωθηθούν όλα όσα ζητούν οι δανειστές.
Το πρακτορείο τονίζει πως η ιδέα αυτή, δηλαδή να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία και να υπάρξει περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, έχει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, όμως από ορισμένους ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτός γιατί έχει χαρακτηριστικά... αποικίας «και η αποικία έχει και εξεγέρσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.
Βάσει της πρότασης, η προς το παρόν ολιγομελής ομάδα δράσης της Κομισιόν που βρίσκεται στην Αθήνα υπό τον κ. Horst Reichenbach θα στηριχθεί με στρατιές από εκατοντάδες τεχνοκράτες που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα αποκτήσει ορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα έχει τον τελικό λόγο σε διάφορους τομείς όπως επί παραδείγματι στις αποκρατικοποιήσεις.
Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν πως αν και ορισμένοι – κυρίως οι Ιρλανδοί – απορρίπτουν την πρόταση ως μία νέα μορφή αποικιοκρατίας η ευρύτερη στήριξη ενισχύεται.
«Ή θα γίνει αυτό ή δεν θα λάβουν άλλα χρήματα» αναφέρει μία πηγή του Reuters προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει πως η ομάδα δράσης πρέπει να αναλάβει ορισμένες από τις λειτουργίες του κράτους.
«Το μέγεθος της παρέμβασης θα είναι άνευ προηγουμένου» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Άλλος αξιωματούχος αναφέρει στο Reuters ότι υπάρχει η σκέψη για την δημιουργία μόνιμου σώματος στην Ελλάδα που θα συνεχίσει το έργο του κλιμακίου της τρόικας.
«Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει ελληνικά, αλλά που να μην είναι με την πλευρά των Ελλήνων» αναφέρει ο αξιωματούχος συμπληρώνοντας πως το σχέδιο «πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτικά, ας το ονομάσουμε τεχνική βοήθεια.. ή κάπως αλλιώς. Δεν μπορούμε να τους ποδοπατήσουμε. Θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση. Η επίσημη εξουσία δεν θα είναι πλέον στα χέρια τους, οι Έλληνες πρέπει να το δεχθούν αυτό».
http://www.hbnews.gr/permalink/120324.html
Eurozone members push for tougher policing of Greece
Tue, Oct 18 2011
By John O'Donnell
BRUSSELS (Reuters) - Some euro zone countries want a European Commission task force to be given extra powers to oversee the sale of Greek state assets and the country's civil service under a far-reaching plan to tighten supervision of Athens, EU sources told Reuters.
The radical proposal, dismissed by some officials as a form of colonialism and which may be shot down in the face of such criticism, underscores mounting pressure for stricter policing of Athens, with some ready to demand its sovereignty be clipped.
The European Commission said no such plan was in the works.
Euro zone leaders meet on Sunday to discuss further aid for Greece, with countries such as Germany and the Netherlands frustrated by Athens' lack of progress on privatisation and other reforms. Tighter controls are high on the agenda.
"Support for stronger supervision". In the words of one official, partly reflects dissatisfaction in countries such as Germany, the Netherlands, Austria and Finland towards Greece and its failure to bring its finances more rapidly into check.
Emphasising the need for far tighter oversight of Greece's economy, one euro zone source who supports the idea of giving the Commission task force more power said: "It's that or not getting the money."
The source added that there was a need to "take over some of the sovereign functions of the state" to "get the machine running".
"It is assistance imposed from outside. It's where outsiders take over some elements of the operation," he said of the proposal, which could involve deploying several hundred technical experts on the ground to administer Greece.
"The idea is living in some capitals. There is no alternative."
The European Commission denied any such plan was under consideration, saying it had not been approached by any country about granting executive powers to its Greece task force.
"The task force is an administrative structure aiming at supporting the Greek authorities," a spokesman for the EU's executive told a regular briefing. "An administrative structure cannot, under any circumstances, take over legislative, legitimate government in Greece or somewhere else."
The Commission has already dispatched a small number of officials to Greece as part of the EU/IMF 'troika' that is responsible for assessing how well Athens is doing with meeting its budget deficit, growth and other economic targets.
In addition, its task force helps Athens on tax reform and tapping EU structural funds.
Under the proposal, which chimes with a Dutch initiative for countries asking for financial aid to be placed under "guardianship", the Commission's Greece task force could be bolstered.
The body, run by a German, Horst Reichenbach, would be handed some executive powers, giving it the final say over, for example, privatisations, the first source said.
"The scale of the intervention is unparalleled," said the euro zone source. "If there was a track record of responsible management, such as in Ireland, things would be different. But that track record is lacking in Greece.
"It is a matter of authority," he said. "There will be a lot of resistance. The formal authority is not in their hands -- Greeks must accept that."
STAMP OF AUTHORITY
Greece is set to receive another 8 billion euros ($11 billion) of EU/IMF aid in November -- the latest payment from a 110 billion euro bailout agreed last year -- and is expected to get another multi-billion-euro package of support soon.
With the economy stagnating, lenders are banking on Athens selling assets such as ports and power companies to raise funds. It has said it will generate 50 billion euros by 2015, but has so far raised roughly 1.3 billion euros via privatisations.
Other officials, while declining to comment on the specific tighter-oversight proposal, said there was widespread political support to impose stronger policing on Athens.
"Support for stronger supervision is certainly there," said one EU official.
Another source said there was a desire to establish a permanent body to take on some of the work of the troika, which consists of inspectors from the Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund.
"You need someone who can speak Greek but who is not on the side of the Greeks," said the source. "Their powers would be tied to the conditionality of the loan. It has to be presented carefully -- call it technical assistance or something. You can't trample all over them."
Such a blatant move to impinge on sovereignty would put the European Commission in an uncomfortable position. It wants a bigger role in setting national budgets, but draws the line at implementing them.
While such a move may reassure lenders such as Germany that further loans to Greece are safe, it would likely antagonise Ireland, which would fear receiving the same treatment, despite having made rapid progress on spending cuts.
One EU official cautioned that fierce resistance in Athens, Dublin and other capitals made the idea all but unworkable, as such a programme would require their support.
"Giving the task force executive powers is an idea which has been in the air," he said. "But the Greeks would never accept that and neither should they."
($1 = 0.727 Euros)
(Additional reporting by Ingrid Melander in Athens; Reporting by John O'Donnell; editing by Luke Baker/Mike Peacock)
http://in.reuters.com/article/2011/10/18/idINIndia-59964920111018
Tα παίρνουν πίσω τώρα τα περί αποικίας και δωσίλογου πρωθυπουργού οι τροϊκανοί
19-10-2011 04:59:48
Κατηγορηματικά διέψευσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, γράφει το site 24h.gr το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το οποίο έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα του Reuters, υπάρχουν χώρες της ευρωζώνης που έχουν ζητήσει να τεθεί η Ελλάδα, οι υπηρεσίες του Δημοσίου και το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπό πλήρη εποπτεία του task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εν λόγω "πρόταση", που προϋποθέτει διεύρυνση των εξουσιών του task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απορρίφθηκε από αξιωματούχους της ΕΕ ως μορφή αποικιοκρατισμού και δεν αναμένεται καν να τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Τώρα ποιον να πιστέψουμε; Γιατί κάτι μας λέει ότι πρώτα μας σφυγμομετρούν και μετά επανέρχονται;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Οι Ευρωπαίοι παίρνουν τα ηνία της διακυβέρνησης της Ελλάδας ! Τι προβλέπει το σχέδιο 'ΗΓΕΜΩΝ"
Αναπόφευκτο είναι πλέον ένα μεγάλο "κούρεμα " του Ελληνικού χρέους σε ποσοστό 60% τουλάχιστον , ώστε να καταστεί βιώσιμο κ εξυπηρετήσιμο. Ωστόσο όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από δημοσιογραφικές πληροφορίες και ρεπορτάζ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα αναλάβουν ουσιαστικά χρέη κυβέρνησης με την παρούσα κυβέρνηση να περιορίζεται σε ρόλο γλάστρας. Συγκεκριμένα το σχέδιο "ΗΓΕΜΩΝ" προβλέπει
α) ο τεχνοκράτης κ.Ράιχενμπαχ και οι συνεργάτες του θα δημιουργήσουν μια 'σκιώδη " κυβέρνηση σε όλα τα υπουργεία κ κρίσιμους τομείς της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης ,όπως π.χ. το γενικό λογιστήριο του κράτους. Πίσω από τη φαινόμενη ηγεσία ,δηλ υπουργούς κλπ θα υπάρχει ο αντίστοιχος επίτροπος-επόπτης , αλλά και εσωτερικός ελεγκτής ώστε να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι αποφάσεις κ προχωρά η μεταρρύθμιση του Ελληνικού κράτους όπως ορίζουν οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και θα ληφθούν στην πορεία για περιορισμό δημοσίων υπαλλήλων , άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κλπ. Μάλιστα οι επόπτες της ομάδας Ράιχενμπαχ θα χουν δικαίωμα απολύσεων και προσλήψεων καθώς και επιβολής ποινών .
β) Περιουσία του Ελληνικού κράτους αξίας περίπου 125 δις ευρώ θα περάσει στα χέρια μιας εταιρείας που θα δημιουργηθεί από τους εταίρους μας ώστε με ταχύτατες διαδικασίες να πουληθεί σε τρίτους χωρίς να υπολογίζει κανένα πολιτικό κόστος. Οι Ευρωπαίοι έχουν πειστεί ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση είναι αδύνατο να προχωρήσει τις αλλαγές που επιθυμούν καθώς δεν μπορεί να αντέξει το πολιτικό κόστος της σύγκρουσης με την κοινωνία.
Με όλο αυτό το σχέδιο θα επιχειρήσουν να πείσουν στο εσωτερικό τους την κοινή γνώμη (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία ,Φιλανδία ) ότι δίνουν μεν χρήματα στην Ελλάδα αλλά αυτά θα πιάσουν τόπο .
Φυσικά για τη χώρα μας αυτό θα σημαίνει και επίσημα εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας καθώς και ξεπούλημα κυριολεκτικά της δημόσιας περιουσίας καθώς αυτή θα γίνει ταχύτατα και με τρέχουσες τιμές ,όπου οι μετοχικές αξίες κρατικών εταιριών ,έχουν ουσιαστικά εξαϋλωθεί και η ακίνητη περιουσία , αν επιχειρηθεί να πουληθεί με διαδικασίες εξπρές , χωρίς εν τω μεταξύ να υπάρχει φως για ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας στο βάθος του τούνελ τότε θα εκποιηθεί σε τιμές χάρισμα.
http://logia-starata.blogspot.com/2011/10/blog-post_5052.html#more
Χρεοκοπία, Δημοκρατία, άρθρο 48 και έκτακτες εξουσίες
Γεώργιος Π. Μαλούχος
21/10/2011
Από χθες η Ελλάδα μετρά έναν νεκρό που θα μπορούσε να είναι ο αδελφός, ο πατέρας, ο φίλος καθενός από μας και που μόνον ως τέτοιον πρέπει όλοι να τον δούμε. Πέρα όμως κι από αυτό το τραγικό γεγονός, είναι πολλά και βαθύτατα τα ενεδρεύοντα ερέβη. Μην παίζουμε λοιπόν με τις λέξεις και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το αληθινό μείζον δίλημμα που μας έχει οδηγήσει ως εδώ και μας απειλεί με πολύ χειρότερα, αυτό που πραγματικά τίθεται αυτή τη στιγμή στη χώρα ως το μέγα διακύβευμα, είναι ένα: Δημοκρατία ή χρεοκοπία; Κι αυτό το δίλημμα, δεν είναι βιώσιμο. Αυτό όμως θέτει η κυβέρνηση, όσο κι αν δεν ομολογείται, όσο κι αν δεν λέγεται με το όνομά του.
Δεν υπάρχει πλέον έλληνας πολίτης που να αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, ας το κρίνει ο καθένας, λαμβάνει αποφάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της δημοκρατίας.
Αποφάσεις που απαιτούν έκτακτες εξουσίες. Είναι δεδομένο ότι ήδη λειτουργεί ως κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης. Μπορεί κατʼ άλλους να έχει δίκιο και κατʼ άλλους άδικο, αλλά αυτό είναι το δεδομένο.
Όμως, μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, για να είναι τέτοια, οφείλει να έχει στα χέρια της έκτακτες εξουσίες, τις οποίες το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει. Αλλιώς, εξελίσσεται σε ιδιότυπη δικτατορία.
Δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να αγνοεί το γεγονός ότι απαιτούνται έκτακτες εξουσίες, όταν στην πράξη λειτουργεί συστηματικά και όλο και οξύτερα με αυτό τον τρόπο. Το χάσμα που προκαλείται είναι τέτοιο που, σύντομα, δεν θα γεφυρώνεται. Αλλωστε, δεν υπάρχει Ελληνας που να αμφιβάλλει ότι αυτή η κατάσταση δεν θα σταματήσει εδώ. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στην αρχή της, παρά στο τέλος της.
Υπάρχουν περίοδοι, που τέτοιες έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν έκτακτες εξουσίες: οι πόλεμοι είναι ένα παράδειγμα. Τον πόλεμο, πολλές φορές τον έχουν οξύτατα επικαλεστεί, στους πιο δραματικούς τόνους, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών και όχι μόνον.
Από τη στιγμή λοιπόν που αυτό πιστεύουν κι έτσι κινούνται, αν θέλουν να είναι πραγματικά τίμιοι απέναντι στις δραματικές περιστάσεις και να έχουν αληθινή ευθύνη των πράξεών τους, οφείλουν να μην κρύβονται άλλο πίσω από προσχήματα.
Το άρθρο 48 του Συντάγματος προβλέπει ρητά το πώς και για πόσο η ίδια η Βουλή, μετά από πρόταση της κυβέρνησης, μπορεί να λάβει την απόφαση ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας και να της παράσχει έκτακτες εξουσίες, στις οποίες κατʼ ουσίαν αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Η εθνική κυριαρχία χάνεται, η απειλή είναι συνολική για την ύπαρξη της Ελλάδας, το χάος ενεδρεύει πλέον σε όλα τα επίπεδα.
Αφού η κυβέρνηση δεν βλέπει άλλη λύση από αυτό που κάνει για να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά, αφού στην πράξη αναστέλλει τα συλλογικά δικαιώματα, αφού θεωρεί κάθε άλλο δρόμο κλειστό και μάλιστα τον απαξιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο, όπως την πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση, ας καταφύγει λοιπόν ευθέως εκεί.
Ας πάρει την ευθύνη να ζητήσει από τη Βουλή εφαρμογή του άρθρου 48 του Συντάγματος, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. Γιατί, καλά, έστω και με τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίζουν χθες κατά δήλωση πολλών εξ αυτών ενάντια στη συνείδησή τους, η εφαρμογή πώς θα γίνει; Ή η ψήφιση και των επόμενων – βέβαιων – μέτρων;
Όμως η κυβέρνηση δεν το κάνει. Δεν έχει κάνει αυτό που πρέπει για τον πόλεμο που επικαλείται.
Αντίθετα, έχει ακολουθήσει τον πιο λανθασμένο και επικίνδυνο δρόμο στη διεξαγωγή του: έχει αγνοήσει πλήρως την αδήριτη υποχρέωσή της να λάβει την ειδική εντολή που χρειάζονται αυτές οι ώρες και για να ενεργήσει όπως ενεργεί, την ίδια ώρα που πεισματικά αρνείται και τις εκλογές.
Και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με έναν ιδιότυπο, όλο και εντεινόμενο αυταρχισμό, που δεν είναι δυνατόν ούτε να γίνει άλλο ανεκτός, μα, τελικά, ούτε και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, για τους στόχους που υπηρετεί, σε αυτές τις συνθήκες: η μέθοδός της, τους υπονομεύει και αυτούς ευθέως.
Ετσι, στην ουσία, η «εθνοσωτήριος» κυβέρνηση Παπανδρέου, περιφρονεί βαθύτατα τον ελληνικό λαό που υποτίθεται ότι, ερήμην του και με την πλήρη διαφωνία του, σώζει.
Αφού εκλογές δεν κάνει, εκείνος, έστω λοιπόν δια των αντιπροσώπων του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είναι ο μόνος που μπορεί και πρέπει να αποφασίσει πια για όλα αυτά.
Αν η Βουλή δώσει στην κυβέρνηση αυτά τα δικαιώματα, έχει καλώς.
Αν δεν τα δώσει, εκείνη οφείλει αμέσως να κάνει εκλογές.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι κοινοβουλευτική, αλλά λειτουργεί ως αυταρχική.
Αυτά, δεν πάνε μαζί και οδηγούν στην καταστροφή.
Αντί λοιπόν να λέει διαρκώς ψέματα, διαρκώς να πέφτει έξω και διαρκώς να επανέρχεται με πιο ολοκληρωτικές πολιτικές, οφείλει να είναι ξεκάθαρη με τον ελληνικό λαό και να δηλώσει ότι για να αποφευχθεί, όπως πιστεύει, η χρεοκοπία, απαιτούνται αυτές οι έκτακτες εξουσίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να λάβει και να εφαρμόσει τέτοιας κλίμακας έκτακτα μέτρα.
Γιατί δίπλα στο μέγα πρόβλημα των πραγματικών αντοχών της κοινωνίας, βρίσκεται και το άλλο: του συνεχούς απροσχημάτιστου πλέον εμπαιγμού της. Κι αυτό επιβαρύνει δραματικά την κατάσταση.
Αφού, όπως λέει, σέβεται τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του, ας σταματήσει την ιστορία με τους μελοδραματικούς δεκάρικους που εναλλάσσονται σε ημερήσια διάταξη με τους πιο ωμούς εκβιασμούς.
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, οφείλουν να ζητήσουν ευθέως από τον ελληνικό λαό να τους δώσει την άδεια να κυβερνήσουν έξω από τα όρια της κανονικότητας και να σταματήσουν να το πράττουν εκ κρυπτώ και στα όρια της συνταγματικής τάξης.
Να πουν ρητά ότι θεωρούν ότι έστω και για ένα μικρό διάστημα, η χώρα δεν αντέχει να συνεχίσει να είναι δημοκρατία και να ζητήσουν αυτές τις έκτακτες εξουσίες από τη λαϊκή αντιπροσωπεία, όπως το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει.
Να λάβουν τη νομιμότητα και τη νομιμοποίηση για να νομοθετήσουν και στη συνέχεια να εφαρμόσουν.
Αν δεν το κάνουν, οδηγούμαστε, έτσι κι αλλιώς, χωρίς φρένα στον γκρεμό.
Η απειλή, ούτως ή άλλως, θα επανέλθει πάλι σε χρόνο μηδέν.
Στις αρχές Νοεμβρίου, εκταμιεύεται η δόση. Ωραία: Και στα τέλη Δεκεμβρίου; Τι θα κάνουν; Τι θα συμβεί; Που θα φτάσουν;
Το πρόβλημα δεν θα λυθεί και το γνωρίζουν άπαντες.
Ετσι κι αλλιώς, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος θέτει πλέον ρητά και ανοιχτά το ζήτημα των έκτακτων εξουσιών για τη συνέχεια και μάλιστα με πολύ πιο επικίνδυνο τρόπο: απαιτεί να εκχωρηθούν χωρίς νομική κάλυψη και, μάλιστα, απευθείας σε ξένους. Δεν είναι κρυφό. Το αντίθετο.
Κατά τη γνωστή ρήση, «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Και πράγματι, δεν υπάρχουν. Το Σύνταγμα, δείχνει το δρόμο. Αλλα μόνον η εφαρμογή του μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Αλλιώς, το να κάνει η κυβέρνηση ότι δεν βλέπει και δεν ακούει την ώρα που διολισθαίνει όλο και πιο βαθιά στον αυταρχισμό, είναι ήδη πέραν της δημοκρατίας και είναι ήδη αδιέξοδο και μάλιστα τρομακτικά σκοτεινό.
Αυτό το δρόμο πρέπει να μην τον ακολουθήσει άλλο. Δεν πάει παραπέρα.
Οδηγεί στο θάνατο της δημοκρατίας που κανείς και για κανένα λόγο δεν έχει δικαίωμα να τη σκοτώσει.
Αλλωστε, αν πεθάνει η Δημοκρατία, αν όλα αυτά εξακολουθήσουν να γίνονται όπως γίνονται, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση, ούτε το απειροελάχιστο ενδεχόμενο να πετύχει το οποιοδήποτε πρόγραμμα.
Αν πεθάνει η δημοκρατία, ακόμα και η χρεοκοπία θα έρθει πολύ πιο κοντά και πολύ πιο άτακτα. Και δεν θα είναι καν πια το μεγαλύτερο από τα προβλήματά αυτού του τόπου.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=426139&h1=true